Troy Mayne / WWF
02 maart 2022

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend verdrag om plasticvervuiling te stoppen

WWF prijst historisch besluit

De VN-lidstaten hebben tijdens de milieuconferentie (UNEA-5.2) in Kenia eensgezind besloten dat er een internationaal bindend verdrag moet komen om plasticvervuiling te stoppen. WWF reageert verheugd op de historische uitkomst: "Dit is het meest ambitieuze besluit van de UNEA sinds het internationale verdrag uit 1989 om de ozonlaag te beschermen."

De lidstaten erkennen in de resolutie dat de plasticcrisis een bedreiging is voor mens en natuur. Oskar de Roos, plastic-expert van het Nederlandse kantoor van WWF, is opgelucht over het unanieme besluit: "Er is keihard gewerkt om dit resultaat te bereiken. Dit verdrag moet ervoor gaan zorgen dat we minder plastic gaan gebruiken, dat recycling beter wordt en dat er meer alternatieven voor plastic komen. Uiteindelijk zorgen we voor schonere oceanen waar we allemaal baat bij hebben."

Milos Bicanski / WWF-UK

Eind aan plasticcrisis

WWF roept regeringsleiders op om dit geweldige momentum aan te grijpen om definitief een eind te maken aan de plasticcrisis. In 2024 moet het nieuwe verdrag klaar zijn met daarin de volgende elementen:

  • 1

    Wereldwijde harde doelen om plasticvervuiling tegengaan zowel in zee als op land

  • 2

    Internationaal geldende verplichtingen en maatregelen over plastic, zoals ontwerp, gebruik en afvalverwerking

  • 3

    Gebruiken van wetenschappelijke data voor beleidsmakers

  • 4

    Opzetten van financiële hulp bij het uitvoeren van de afspraken

  • 5

    Samenvoegen van nationale en internationale samenwerkingsverbanden

  • 6

    Het meten van de voortgang van de afspraken

     

Het plasticprobleem uitgelegd

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).