Richard Barrett / WWF-UK

Regels en gedragscodes

Lees welke regels en gedragscodes WWF volgt
 

Regels en gedragscodes

Als je een euro geeft aan een goed doel, dan wil je er zeker van zijn dat die euro goed besteed wordt. Wij zijn ons als goed doel extra bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben om jouw geld zorgvuldig uit te geven. Daarom maken we gebruik van in- en externe regels om de kwaliteit, integriteit en effectiviteit van ons werk te waarborgen en daarin transparant te zijn.

Gedragscode WWF Nederland

WWF is een professionele en verantwoordelijke natuurbeschermingsorganisatie die zich houdt aan de hoogste ethische normen. Daarvoor hebben wij een gedragscode die de kaders stelt voor onze manier van handelen. Deze gelden voor alle medewerkers en toezichthouders van WWF Nederland.

Regeling melding misstanden

Als onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid hecht WWF-NL veel waarde aan een sterk integriteitsbeleid. In de Regeling Melding Misstanden wordt uitgelegd hoe een vermoeden van een misstand en/of onregelmatigheid binnen onze organisatie veilig gemeld en serieus en zorgvuldig onderzocht en behandeld wordt.

Klachtenprocedure

Bij WWF-NL nemen wij elke klacht serieus. Dit kan gaan om een uiting van ontevredenheid over een product, dienst, project en/of de werkwijze van WWF-NL. Bovendien staan wij open voor opmerkingen die ons kunnen helpen bij het verbeteren van ons werk. Klachten, opmerkingen en ideeën voor verbetering kunnen op de volgende manieren naar ons gestuurd worden:

  • via het online contactformulier
  • via email: email@wwf.nl
  • telefonisch: 0800-1962
  • via social media: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Youtube
  • via de post: ter attentie van Customer Contact Center naar Postbus 7, 3700 AA Zeist

Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze klachtenregeling.

Meldpunt Integriteitsschendingen

WWF-NL vertrouwt haar medewerkers, vrijwilligers en andere vertegenwoordigers op hun integriteit. Desondanks willen we het heel graag weten mochten we ons toch niet houden aan onze eigen standaarden zodat we daar iets aan kunnen doen.

Daarom kunnen meldingen van grove integriteitsschendingen door WWF-NL medewerkers, vrijwilligers of andere vertegenwoordigers van WWF worden gedaan bij een speciaal meldpunt. Een melding kan worden gedaan door een e-mail te schrijven naar: meldpuntintegriteit@wwf.nl. Voor alle andere klachten over WWF-NL geldt de bovengenoemde klachtenprocedure.

Ook als we ons internationaal niet houden aan onze eigen standaarden kunnen stakeholders hiervan melding maken bij ons internationale secretariaat. Met name als het een grove integriteitsschending betreft die ons hele internationale netwerk aangaat, zoals:

  • Interne WWF-zaken
  • Impact op lokale gemeenschappen
  • Mensenrechten

Voor meer informatie over onze richtlijnen en het doen van een melding internationaal kun je terecht bij het onafhankelijke Whistleblower Centre.

Internationaal maatschappelijk beleid

Binnen het wereldwijde WWF-netwerk werken wij overal vanuit dezelfde ethische en sociale standaarden in alle aspecten van ons werk. Deze standaarden zijn opgenomen in de Network Standards en Statements of Principles:

  • Prevention of Fraud, Bribery and Corruption
  • Speak Up (Whistleblowing)
  • Child Safeguarding and Protection of Rights
  • Discrimination and harassment Prevention
  • Risk and Quality Assurance (QA)
  • Statement of Principles: Human Rights
  • Statement of Principles: Gender Equality
  • Statement of Principles: Indigenous Peoples
  • WWF Environmental and Social Safeguards Framework
Ook als we ons internationaal niet houden aan onze eigen standaarden kunnen stakeholders hiervan melding maken bij ons internationale secretariaat. Met name als het een grove integriteitsschending betreft die ons hele internationale netwerk aangaat, zoals:
  • Interne WWF-zaken 
  • Impact op lokale gemeenschappen 
  • Mensenrechten
Voor meer informatie over onze richtlijnen en het doen van een melding internationaal kun je terecht bij het onafhankelijke Whistleblower Centre
CBF-erkend goed doel

WWF-NL gaat heel bewust en zorgvuldig om met het geld dat we van onze donateurs ontvangen. Om een erkend goed doel te zijn moeten we aan strenge kwaliteitseisen voldoen op het gebied van beleid, transparantie en bestedingen. Al onze inkomsten en uitgaven worden gecontroleerd. Daarom mogen we ons een CBF-erkend goed doel noemen, waar je als donateur met een gerust hart aan kunt geven.

Voor meer informatie over de CBF-erkenning kun je kijken op www.geefgerust.nl.

Wil je meer inzicht in onze financiën? Via onze site kun je ons jaarverslag downloaden.

Statuten

De taken en bevoegdheden van de directeur en de Raad van Toezicht van WWF-NL zijn vastgelegd in de statuten.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).