Meridith Kohut/WWF-US

Samenwerken met andere organisaties

De wereld veranderen kan niemand alleen.​ Daarom slaan we de handen ineen met lokale partners. ​

Lees verder

We doen en verbinden. Wereldwijd.

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Dit bekende Afrikaanse gezegde laat de kern van ons werk zien. Natuurbescherming is samenwerken. Jongeren, politici, boeren, burgers en CEO’s. ​Steeds meer mensen strijden mee en kiezen voor meer natuur.

​WWF is vaak de ‘verbinder’ bij het beschermen van een gebied. We willen alle partijen die er belangen hebben bij elkaar brengen. Dat gaat van lokale organisaties en overheden tot de inheemse bevolking. We willen niet alleen luisteren, maar juist samen een project opzetten en bepalen wat er moet gebeuren. Daarmee proberen we ieders belangen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. In het WWF-netwerk noemen we dat ‘inclusive conservation’.

Breed netwerk

We werken vaak samen met lokale, kleine organisaties. Ze worden gerund door mensen die de omgeving, de geschiedenis en alle belangen die er spelen goed kennen en vertegenwoordigen. Plus: ze hebben een breed netwerk en kunnen daardoor de juiste mensen bereiken. Ze spreken de taal letterlijk en figuurlijk. Daarom zijn juist dit soort kleine organisaties onmisbaar om mee samen te werken.

Organisaties versterken en een eerlijke kans op welzijn

WWF-NL is hoofdpartner van het programma: Voices for Just Climate Action (VCA). In dit programma hebben zes organisaties uit verschillende plekken op de wereld hun krachten verenigd. Het belangrijkste doel van VCA is ervoor te zorgen dat lokale mensen een eerlijke kans hebben om klimaatoplossingen die voor hen werken, te creëren.

In de zeven landen waar VCA actief is leveren al veel mensen geweldig werk met lokale acties tegen de klimaatcrisis. Die mensen willen wij verenigen en een stem geven op internationale podia. Voices for Just Climate Action wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en is onderdeel van haar strategische partnerschap ‘Power of Voices’. 

Goed contact met lokale overheid

Ook lokale en regionale overheden zijn belangrijke partners voor WWF. Om beleidsvorming te kunnen beïnvloeden én een breed draagvlak voor ons werk te krijgen, is goed contact met de overheid van groot belang. We informeren en adviseren ze over wet- en regelgeving die zowel de natuur als de lokale bevolking een duurzame toekomst geeft. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met de lokale en nationale overheid om het koraal te redden op de Cariben.

Voorbeelden van samenwerkingen

Richtlijnen

Samenwerken met lokale organisaties is niet altijd makkelijk. Verschillende belangen kunnen bijvoorbeeld voor spanning zorgen. Daarom hebben we duidelijke richtlijnen opgesteld voor samenwerking, zodat we onze kernwaarden zo goed mogelijk bewaken – ook als we niet zelf de uitvoerder zijn in een project.

Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK
WWF & Mensenrechten
WWF & Mensenrechten
Kevin Schafer / WWF
Samen met lokale bevolking
Samen met lokale bevolking
Samen met bedrijven
Samen met bedrijven

Resultaten en updates

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
Tanmoy Bhaduri / WWF

Lokale gemeenschappen zijn onmisbare partners bij behoud van tijgers

46,7 miljoen mensen in Azië hebben tijgers als hun naaste buur. Zij moeten proberen samen te leven met 's werelds grootste kat. Het nieuwe WWF-rapport ‘Living with tigers’ dringt er bij de regeringen van de tijgerlanden op aan om de mensen die met tijgers leven, een centrale rol te geven in strategieën voor het behoud van tijgers.
Het rapport wijst erop dat de toenemende druk op ruimte en hulpbronnen in het hele tijgergebied heeft geleid tot een toename van ontmoetingen en conflicten tussen mensen en tijgers.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
WWF-Netherlands / Bente van der Wilt

WWF en partners geschokt over geweldsuitbarsting in Congo

Naar schatting 50 doden, 100 gewonden, meer dan 2.000 mensen dakloos, een kliniek en kerk en huizen in vlammen opgegaan. Dat is de trieste balans van een nieuwe geweldsuitbarsting tussen etnische groepen in de buurt van Salonga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Samen met lokale mensenrechten- en natuurorganisaties roept WWF de overheid op om diepgravend onderzoek te doen naar de clash tussen de bevolkingsgroepen en de daders te vervolgen. Ook heeft WWF 50.000 euro uit het internationale noodfonds ter beschikking gesteld voor de wederopbouw.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brasil

De Braziliaanse Amazone

De strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone. De Braziliaanse deelstaat Amazonas is heel zwaar getroffen door corona. Met een oppervlakte van tien keer Nederland is het de grootste deelstaat van Brazilië.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info