CITES: Goede stap in bescherming karetschildpad, zeekomkommers en andere bedreigde diersoorten

Antonio Busiello / WWF-US

De 18e vergadering van de CITES CoP (Conference of the Parties), het internationale verdrag voor de handel in bedreigde plant- en diersoorten, heeft goed uitgepakt voor een aantal soorten, zoals de karetschildpad, zeekomkommer, tokeh-gekko en grote katachtigen. Partijen slaagden er echter onvoldoende in om de handel en consumptie van diersoorten in Vietnam en buurlanden voldoende aan te pakken.

Op de conferentie kwamen vertegenwoordigers van 170 landen en tal van natuurbeschermings- en handhavingsorganisaties bij elkaar om een ongekend aantal voorstellen te bespreken, met betrekking tot duurzame handel in wilde dier- en plantsoorten. Sommige soorten kwamen als duidelijke winnaars uit de bus.

Karetschildpad

Een van de winnaars is de zeeschildpad, waaronder de karetschildpad. Er werd een onverwachte, maar broodnodige, stap genomen om de illegale handel in zeeschildpadsoorten aan te pakken om de snelle afname in aantallen te stoppen. Het is nu van groot belang dat landen de genomen besluiten door gaan voeren en samen gaan werken om de zeeschildpadsoorten beter te schermen.

Delicatesse

Een reeks andere soorten heeft nu ook een kans op een betere toekomst gezien belangrijke beslissingen die tijdens de conferentie zijn genomen. Drie soorten zeekomkommers zullen voor het eerst beschermingsmaatregelen krijgen. Zeekomkommers worden als een delicatesse gezien in de Aziatische keuken en worden zwaar overbevist. Dat terwijl ze een cruciale rol spelen in de gezondheid van grote oceanen wereldwijd. De tokeh-gekko, makohaai en verschillende houtsoorten, zoals Mulanje-ceder, Mukula en Spaanse ceder krijgen ook betere bescherming.

Grote katachtigen

Er was overweldigende steun om de handel in grote katachtigen, zoals luipaarden, jaguars en tijgers, harder aan te pakken, waaronder verbeterde controle en rapportage over fokbedrijven, zoals de zogenoemde ‘tiger farms’. Deze farms zijn zorgwekkend vanwege hun mogelijke bijdrage aan illegale handel en stroperij van tijgers in het wild. Ook werd er ingestemd om het bestaande verbod op de internationale handel in olifantenivoor te behouden. Helaas bleven belangrijke discussies en het aanscherpen van plannen om de individuele rol van landen in de ivoorhandel aan te pakken achterwege.

Vietnam

Christiaan van der Hoeven, specialist Wildlife Crime bij het Wereld Natuur Fonds, is redelijk tevreden met de resultaten: “Veel soorten planten en dieren die momenteel bedreigd worden door handel, zijn nu op een CITES-lijst gezet. Hiermee kunnen landen nu de handel van bijvoorbeeld zeekomkommers, tokeh-gekko, en bepaalde houtsoorten beperken.”

Maar, de beschermingsmaatregelen zijn pas het begin. Vervolgens begint het echte werk, namelijk het handhaven, aldus Van der Hoeven. Hij noemt als voorbeeld Vietnam. “Het land is een van de belangrijkste bestemmingen en doorvoerhavens van illegale handel en heeft haar zaken niet op orde met betrekking tot controles, juridische vervolging en opsporing. Graag had WWF gezien dat er tijdens de conferentie meer druk was uitgeoefend op Vietnam om orde op zaken te stellen. Helaas is dit niet genoeg gebeurd.”

De afgevaardigden voor deze conferentie voor de wereldwijde handel in bedreigde fauna en flora komen elke drie jaar bijeen. De volgende conferentie, CITES CoP19, zal plaatsvinden in 2022 in Costa Rica.