Ella Kiviniemi / WWF
28 november 2022

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.

In een nieuw rapport, The Future Is Circular: Circular Economy and Critical Minerals for the Green Transition, toont een van Europa’s grootste onderzoeksorganisaties SINTEF modellen waaruit blijkt dat de vraag naar kritische mineralen van nu tot 2050 aanzienlijk kan worden verminderd: tussen 20% en 58%! Het is mogelijk met behulp van nieuwe technologie, modellen voor de circulaire economie en door recycling.

Energietransitie niet ten koste van ecosystemen

"De mijnbouwindustrie en haar investeerders proberen de bezorgdheid over de klimaatcrisis aan te wenden om winst te maken met diepzeemineralen. WWF heeft dit onderzoek laten uitvoeren om een op wetenschappelijke gegevens gebaseerd tegenargument te bieden. We moeten dringend overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, maar niet ten koste van uitgestrekte, ongerepte, biodiverse ecosystemen in de diepzee, die ook belangrijke koolstofopslagplekken zijn", zegt Jessica Battle, leider van WWF’s ‘No Deep Seabed Mining Initiative’.

Een vermindering van 30% voor alle onderzochte kritische mineralen - nikkel, mangaan, kobalt, koper, platina, lithium en zeldzame aardelementen - kan worden bereikt door de toepassing van nieuwe hernieuwbare technologieën. Verminderingen zijn vooral opmerkelijk voor kobalt, nikkel en mangaan, waar 40 tot 50% van de vraag naar mineralen kan worden verminderd door over te schakelen op solid-state (vaste stof) en lithium-ijzerfosfaatbatterijen.

Wat is diepzeemijnbouw?

Circulair is de oplossing

Modellen voor een circulaire economie kunnen de vraag nog eens met 18% verminderen. Dit kan op korte termijn worden bereikt door de levensduur van technologieën tussen nu en 2030 te verlengen, en naarmate de voorraden kritische mineralen groeien, kan meer aan de vraag worden voldaan door recycling. In 2050 kan waarschijnlijk aan alle nieuwe vraag naar mineralen worden voldaan door middel van een circulaire economie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat aan de vraag op korte en middellange termijn kan worden voldaan met de huidige mineralen die op het land worden gewonnen reserves. Wel wordt benadrukt dat deze moeten worden beheerd met regels en richtlijnen voor sociale en milieuverantwoordelijkheid, zoals het Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA).

Gezondheid oceanen niet verder aantasten

"De bestaande druk op de oceanen en het feit dat de diepzee een groot aantal onontgonnen en onbestudeerde ecosystemen bevat, betekenen dat te allen tijde uiterste voorzichtigheid geboden is. In plaats van extra stressfactoren toe te voegen die de gezondheid van de oceanen verder aantasten, moeten we prioriteit geven aan de bescherming en het herstel van de oceanen. Gezonde oceanen helpen in onze strijd tegen klimaatverandering en kunnen de mensheid in de toekomst sociale, economische en culturele voordelen bieden," aldus Battle.

Verbod op diepzeemijnbouw

Carl Königel, adviseur Public Affairs bij WWF-Nederland: "Dit rapport laat zien dat we de diepzee met rust kunnen laten als we nu wereldwijd volledig inzetten op een circulaire economie waarin we metalen en mineralen recyclen. Gelukkig zijn steeds meer landen voor een moratorium of zelfs een verbod op diepzeemijnbouw, zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje, Chili, Palau en Nieuw-Zeeland." 

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).