Saba Wildlife Department / WWF
30 augustus 2019

'Dat een plastic tasje een walvishaai kan doden, vind ik heel heftig' 

Het verhaal kwam hij tegen op een Maleisische website. Een walvishaai overlijdt door één plastic tasje te hebben gegeten. Auke-Florian Hiemstra, bioloog en columnist, had een paar jaar geleden nog met deze gigantische dieren gesnorkeld. De haai was verhongerd nadat hij een plastic tasje gegeten had. “Elk stuk plastic dat niet in de natuur terecht komt, kan dus het verschil maken.”

Bewaard

Nadat Auke-Florian het bericht over de dode walvishaai onder ogen kreeg, besloot hij meteen contact te leggen met Sabah Wildlife Departement, het instituut dat de walvishaai onderzocht. “Ik dacht, dat plastic tasje moet bewaard worden. Dat zo’n kleine plastic tas, zo’n groot dier, van vijf meter lang om kan leggen, dat vond ik zo heftig.”

Samenwerken

Gelukkig had het instituut het tasje nog niet weggegooid, ondanks dat ze niet van plan waren geweest om het te bewaren. Ondertussen had ook Vincent Kneefel, oceanen-expert bij WWF, contact gelegd met het instituut. Vincent en Auke-Florian besloten daarop om samen te werken om het tasje naar Nederland te krijgen. Met behulp van WWF-directeur Kirsten Schuijt lukte het om het proces in werking te zetten.

Onderstaande foto's kunnen als schokkend ervaren worden.

Bijzonder dier

Enige tijd geleden was Auke-Florian op de Filipijnen voor onderzoek naar een diepzee-inktvis, de Nautilus. Na een zware week onderzoek naar dit bedreigde dier, besloot hij om de trip goed af te sluiten met een avontuur: snorkelen met walvishaaien. “Het zijn echt magische dieren. Pas als je ernaast zwemt besef je hoe groot ze zijn. Ik was altijd al gefascineerd door walvissen, maar ook de walvishaai is écht een bijzonder dier.”

Het verschil maken

Voor Auke-Florian en voor WWF, is het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. “Nieuws is heel vluchtig. De ene dag staat het in de krant en de andere dag ligt die krant weer onder het stro van een caviahok. Er komen zo veel berichten voorbij van walvissen met hun maag vol plastic. Dit tasje laat zien dat het echt is. En dat elk stuk plastic dat je opraapt, of die plastic tas die je niet gebruikt voor je boodschappen, een verschil kan maken.”
Weten hoe jij je plasticverbruik kunt verminderen, of weten hoe je kunt helpen? Lees er hier meer. over

Teken voor een zee zonder plastic

Walvishaai zwemt in de zee Jürgen Freund / WWF