Kustwacht
07 februari 2019

Geen containers óp de oesterbank, maar wel akelig dichtbij…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Er liggen vooralsnog geen containers óp de oesterbank op de Borkumse Stenen, maar wel vlakbij. MSC en de bergingsbedrijven die onderzoek doen naar de MSC Zoë containerramp, hebben dit zojuist aan WWF bevestigd. De containers vlakbij de oesterbank moeten nu zo snel mogelijk worden verwijderd. Eén container ligt namelijk zelfs binnen een straal van 1500 meter.

 

Opgelucht maar ook bezorgd

Emilie: “We zijn enorm opgelucht door dit bericht, want al die weken wist ik niet of onze oesterbank direct getroffen was. Gelukkig is dat niet zo, maar ik maak me nog wel zorgen over de containers die in de buurt van de oesterbank liggen. Deze kunnen openscheuren, en er kan nog gif en afval uit lekken. Ze kunnen ook nog onder water gaan bewegen richting oesterbank, afhankelijk van de weersomstandigheden en stromingen."

De oesterbank ligt in het gebied ‘Borkumse Stenen’, ten Noorden van Schiermonnikoog en vlak langs de vaarroute van het rampschip de MSC Zoë. De Borkumse Stenen en de oesterbank zijn kwetsbare natuurgebieden en de containers en het afval dat erin achterblijft kunnen nog voor heel veel schade gaan zorgen. De  oesterbank is nog geen jaar oud en wordt nu al volop bedreigd door de containerramp en mogelijke gasboringen die in de buurt gepland staan.

Verwijder de containers bij de oesterbank zo snel mogelijk

De gevonden containers van de ramp met de MSC Zoë worden op dit moment geborgen. Het is alleen nog steeds niet duidelijk hoeveel containers er exact overboord zijn geslagen en waar ze nu liggen. Eerst waren het er 291, nu zouden het er 345 zijn. Slechts een deel van de zeebodem is in kaart gebracht sinds de ramp. Er moet dus nog heel veel gebeuren. Emilie: “We dringen er bij MSC op aan om zo snel mogelijk de containers bij de oesterbank te bergen. Hiermee kan veel schade aan deze kwetsbare natuur worden voorkomen.”

Kraamkamers van de zee

Voor een gezonde, biodiverse zee is het belangrijk om verschillende typen leefgebied te herstellen en te beschermen. De oesterbanken en de gletsjerstenen die op de bodem van de Borkumse Stenen liggen vormen kraamkamers voor de onderwaternatuur. Vroeger bestond zo’n 30% van de Nederlandse Noordzee uit oesterbanken en vormden ze letterlijk de voedingsbodem voor het zeeleven, van bodemdieren tot vissen, tot zeezoogdieren en zeevogels. Met het verdwijnen van deze banken is de Noordzee ook armer geworden. Oesterbanken zorgen niet alleen voor ruim 60% meer biodiversiteit, maar ook voor meer vis, voor hogere waterkwaliteit en bescherming van onze kust.

 
 
 
 
 

Gerelateerde artikelen

Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Bildagentur Zoonar GmbH / WWF-Netherlands

Europese wet voor natuurherstel dichterbij

Na intensieve onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Commissie en de Raad is er een definitieve wettekst voor de Natuurherstelwet. Het resultaat is een politiek akkoord tussen de drie instellingen over de Europese wet die het verlies aan natuur en biodiversiteit een halt toe moet roepen.
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).