Ola Jennersten / WWF-Sweden
04 november 2016

Republiek Congo pikt stroperij niet meer

 
 
 
 
 
 
 
 

Eind oktober veroordeelde de rechtbank van Ouesso in Congo-Brazzaville drie ivoorsmokkelaars tot 5 jaar cel en een boete van 1.500.000 CFA (€2300).

 

De mannen zijn schuldig bevonden aan olifantenstroperij en de verkoop van 9 slagtanden. Het gaat om een georganiseerde bende die gebruik maakte van AK47-oorlogswapens om de olifanten te doden. De Congolese overheid pikt de stroperij niet langer en legt strenge straffen op.

Anti-stroperijpatrouille met WWF

Tijdens het proces werd het openbaar ministerie terzijde gestaan door een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in de vervolging van misdaden tegen wilde dieren en die samenwerkt met ETIC (Espace Tridom Interzone Congo). ETIC is een gezamenlijk project tegen stroperij van het ministerie van Bosbouw, Natuur en Duurzame ontwikkeling en WWF.

Een van de verdachten ging al eens eerder de fout in. Vorig jaar mei werd hij ook al opgepakt door een ETIC-patrouilleteam voor illegaal wapenbezit voor de olifantenjacht. Hij moest drie maanden de bak in maar mocht zich laten behandelen voor een ziekte. Hij kwam echter niet meer opdagen om zijn straf uit te zitten.

Olifantencrisis in Congobekken

Recent hebben onderzoekers vastgesteld dat de olifanten uit grote delen van het Congobekken al zijn verdwenen. De oerwouden worden gestaag leeggeplunderd door stropers en ivoorhandelaren. Natuurbeschermingsorganisaties complimenteerden de strenge aanpak van de Congolese regering die zich heeft gecommitteerd aan de bescherming van haar olifanten. Daardoor zijn de laatste maanden verscheidene wildlife criminelen niet alleen opgepakt maar ook veroordeeld. De autoriteiten laten zien dat zij niet lijdzaam toezien dat het natuurlijk erfgoed van Congo verloren gaat.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).