Staffan Widstrand / Wild Wonders of China / WWF
Panda

De reuzenpanda

Symbool van het Wereld Natuur Fonds en het bewijs dat natuurbescherming werkt.

  • Status: kwetsbaar
  • Aantal in het wild: 1.860
  • Bedreigingen: verlies van leefgebied en klimaatverandering

Als we ergens van smelten bij WWF dan zijn het filmpjes van klunzige panda’s die van heuveltjes rollen of slapend omvallen. Jij ook? Je zou het misschien niet gelijk denken, maar reuzenpanda’s zijn hele goede klimmers en zwemmers.

Toch zal je pandaberen vooral zien eten. Dit doen ze maar liefst 10 tot 16 uur per dag. Panda’s eten bijna uitsluitend bamboe. Om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, werken ze dagelijks tussen de 12 en 40 kilo naar binnen.

Reuzenpanda's in actie

Hier leven reuzenpanda’s

Ooit zwierven er panda’s rond in heel het oosten en zuiden van China, Vietnam en Myanmar. Tegenwoordig vind je ze alleen nog hoog in de bergen in de Chinese provincies Gansu, Shaanxi en Sichuan.

Hun leefgebied is door de jaren heen ernstig gekrompen en op het dieptepunt tientallen jaren geleden waren er minder dan 1.000 over in het wild. Toch is het verhaal van de iconische reuzenpanda het bewijs dat natuurbescherming werkt.
Al sinds de oprichting van het Wereld Natuur Fonds in de jaren zestig, beschermen we deze bijzondere beer. En met succes! De aantallen in het wild nemen weer toe.

Waarom reuzenpanda’s belangrijk zijn

Reuzenpanda's helpen de bossen van China gezond te houden. Zo verspreiden ze zaden via hun uitwerpselen. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe. Verschillende planten kunnen zich verspreiden en dat trekt andere dieren aan. Gezonde bossen zorgen op hun beurt weer voor schoon water en helpen overstromingen voorkomen.

Dus door panda’s te beschermen, helpen we een heel ecosysteem. Andere bedreigde dieren als stompneusapen, rode panda’s en sneeuwluipaarden profiteren hiervan. Maar ook de half miljard mensen in het gebied die daardoor schoon drinkwater en een veiligere leefomgeving hebben.

Bedreigingen

Dit doet WWF

Het grootste probleem voor reuzenpanda’s is dus de versnippering van hun leefgebied. WWF helpt door nieuwe bamboebossen te planten. Hierdoor ontstaan zogenoemde corridors. Oftewel verbindingszones. Door losse stukjes natuur weer aan elkaar te verbinden, kunnen de panda’s veilig heen en weer lopen tussen de gebieden en zo meer voedsel en een partner vinden.

Daarnaast werken we samen met lokale autoriteiten en gemeenschappen aan de bescherming van de panda in gebieden die buiten de nationale parken vallen. Hier helpen we bijvoorbeeld met het opzetten van andere inkomstenbronnen zodat het leefgebied van de panda niet meer wordt vernietigd. Denk aan duurzaam toerisme en voedselbossen.

Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).