Zonder oceaan geen leven
Of we nu dichtbij of wat verder van de oceanen wonen, onze levens zijn er afhankelijk van
Oceanen wereldwijd nemen ongeveer 30% van onze CO2-uitstoot op en zijn daarmee cruciaal in onze strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast voorzien ze miljarden mensen van voedsel en inkomsten. Ook zijn oceanen het thuis van heel veel wonderlijke wilde diersoorten, van piepkleine planktondiertjes tot het allergrootste dier op aarde: de blauwe vinvis. Maar, onze oceanen worden bedreigd.
Onze oceanen redden
In deze clip uit Our Planet legt Sir David Attenborough in 8 minuten uit hoe we de oceanen kunnen redden.
Wat is er aan de hand?
Door eeuwenlang overmatig gebruik en verwaarlozing dreigen de ooit zo rijke oceanen nu te veranderen in een uitgestrekte blauwe woestenij. Het is hoog tijd om de manier waarop we onze oceanen zien te veranderen. Het zijn geen plekken waar we eindeloos ons afval kunnen dumpen en onbeperkt vis uit kunnen halen. Het zijn bronnen van leven, voor de natuur en dus voor ons. We moeten nu in actie komen om de gezondheid van de oceaan te herstellen. De oplossingen zijn binnen handbereik.
We zijn al de helft van onze koraalriffen en mangroven kwijtgeraakt - enkelen van de meest productieve zeegebieden ter wereld. En we hebben veel cruciale visbestanden op het punt van instorten gebracht, waardoor het levensonderhoud en de voedselzekerheid van mensen worden bedreigd. Het schaadt ook andere soorten, waaronder zeevogels, zeeschildpadden en dolfijnen.
De problemen zijn het meest acuut in kustgebieden: de thuishavens van veel bijzondere soorten. Deze plekken zijn vaak rijk aan vis en andere bronnen waar mensen graag gebruik van maken. En juist deze regio's zijn vaak dichtbevolkt door mensen. Kustgemeenschappen worden steeds kwetsbaarder. Zij worden als eerste geraakt door erosie, zeespiegelstijging, extremer weer en voedseltekorten. Deze rampen worden meestal veroorzaakt doordat natuurlijke kustbeschermers, zoals riffen, mangroven en zeegrasvelden verloren zijn gegaan.
Vervuiling, van plastic tot olielozingen tot landbouwchemicaliën, is schadelijk voor de natuur en vervuilt de voedselketens. Klimaatverandering maakt de oceaan warmer en zuurder, wat een ramp is als er niets aan gedaan wordt.
De grootste bedreigingen voor onze oceanen
Wat doet WWF?
Hoe we de oceanen beschermen
We werken samen met lokale bewoners, bedrijven en overheden om de gezondheid van onze oceanen te herstellen voor mens en natuur.
Onze doelen:
- In 2030 is 30% van de gebieden die we vanuit WWF-NL beschermen goed beheerd door een duurzame aanpak.
-
In 2030 is het aantal niet duurzame visserijen wereldwijd gehalveerd.
-
1
Beschermde zeegebieden
Met een netwerk van beschermde zeegebieden kunnen we onderwaternatuur herstellen en beschermen. Het koraal en alle dieren onder water krijgen rust.
-
2
Niet duurzame visserij terugdringen
Samen met vissers, overheden en de plaatselijke bevolking werken we aan duurzame alternatieven, zoals bijvoorbeeld ontsnappingsluiken voor zeeschildpadden in visnetten.
-
3
Plasticvervuiling stoppen
We proberen de enorme plasticstroom naar zee te stoppen met recyclingprojecten. Ook organiseren we lokale beach cleanups.
-
4
Klimaatverandering
Als we het leven in zee herstellen, is het beter bestand tegen klimaatverandering. Zo planten we mangroven terug en kweken we koraal op.
Waar zijn we actief?
WWF werkt onder water in bijzondere gebieden. Kijk hoe mooi ze zijn:
Resultaten en updates
Geen groen licht voor diepzeemijnbouw
WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw
Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants
Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!
Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden
Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!