Edward Parker / WWF

Ons eten bedreigt de natuur

Lekker en gezond eten willen we allemaal. Maar ons voedselsysteem is de grootste bedreiging voor de natuur wereldwijd.

Wat is er aan de hand?

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft veel negatieve gevolgen voor de natuur. Ons huidige landbouw- en voedselsysteem is verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen en maar liefst 70% van het verlies aan biodiversiteit op het land. Bossen en andere natuur worden vernietigd voor de productie van soja en andere landbouwproducten en (kunst-)mest en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen onze bodem, lucht en water.

Ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren, terwijl we daar uiteindelijk maar een klein deel van ons dagelijks eten uithalen. Ook wordt bij iedere stap van het verwerkingsproces voedsel verspild, van boerderij tot bord.

Dit alles heeft impact op:

Ontrafeld: wat vreet aan onze planeet?

Liever kijken dan lezen? Over 3 minuten weet jij wat het probleem is. 

Morgan Heim / Day's Edge Productions / WWF-US

Hoe kunnen we ons voedselsysteem duurzamer maken?

Samen met de lokale bevolking, boeren, vissers, overheden, bedrijven en voedselproducenten werken we aan oplossingen. We willen met respect voor de natuur en de aarde gezond voedsel produceren en consumeren.

  • 1

    Voedselproductie weer in balans met natuur

    We gaan voor duurzame landbouw, waarin boeren in evenwicht met natuur voldoende voedsel produceren. Want landbouw is niet alleen een belangrijke veroorzaker van natuurverlies, maar ook onderdeel van de oplossing.

    Lees verder
  • 2

    Op weg naar een bewuster eetpatroon

    Het eten van vlees, zuivel en eieren kost relatief veel natuur. Daarom denken we graag mee over ‘het menu van de toekomst’, waarin je vaker kiest voor plantaardig, lokaal en natuurvriendelijk eten.

    Lees verder
  • 3

    Zuiniger omgaan met al ons voedsel

    Eenderde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren. Daarom moeten we vandaag beginnen met het bestrijden van voedselverspilling. Door bijvoorbeeld alleen te kopen wat je ook gaat opeten en door elke week een maaltijd van restjes te maken.

    Lees verder

Wat kan jij doen?

Hoe aardig eet jij?

Met een paar simpele aanpassingen op je bord kan je al zorgen voor meer natuur. Dat noemen we Aardig Eten. Want het is aardig voor de natuur en aardig voor jezelf. Benieuwd hoe aardig jij zelf eet? Doe dan de test.

Doe de test
tros rijpe en onrijpe tomaten Ola Jennersten WWF-Sweden

Tips om duurzamer te eten

Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de eetkeuzes die je maakt. Daarvoor hoef je niet helemaal anders te gaan eten. En het hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn. Met kleine aanpassingen draag je al bij. En dat is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor jou!

Bekijk de tips om duurzamer te eten

Weet jij hoeveel soja je eet?

Stiekem zit er in je dagelijks eten veel meer soja dan je denkt. Het staat niet op de ingrediëntenlijst maar is wel gebruikt voor het maken van het eten. Een Europeaan eet per jaar ruim 60 kilo soja! Om soja te maken wordt bos, savanne en grasland vernietigd. Wat zit er in jouw eten? Open de koelkast en ontdek het zelf.

Open de koelkast

Met deze producten wordt jouw eten elke dag duurzamer!

Elke aankoop in de WWF-webshop steunt de natuur.

Broodnodig - Herbruikbare broodzak - Pastel Groen

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Vegan Food Wraps - set van 4 maten

€ {{variantPrice}} € {{originalPrice}}
€ {{variantPrice}}

Resultaten en Updates

Voedselbos Ketelbroek

Natuurpositieve landbouw: van droom naar realiteit

WWF-medewerker Floor Ambrosius vertelt je alles over voedselbossen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info
Kari Schnellmann / WWF-Switzerland

Eten tot het op is

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: biodiversiteit op je bord.
Meer info
Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Natasja Oerlemans

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!