WWF China / Yong Yange

We beschermen de iconen van onze planeet

We werken aan het behouden, beschermen en de toename van de meest bedreigde diersoorten van deze wereld

Wat is er aan de hand?

In onze wereld wordt 28% van plant- en diersoorten bedreigd. Stropers, illegale handel in dieren, verdwijnen van leefgebied en mens-dier conflicten zorgen ervoor dat er steeds meer dieren met zorgwekkende status op de 'Rode Lijst' van IUCN komen te staan. WWF focust op een aantal diersoorten uit deze lijst. Door deze dieren en hun leefgebied te beschermen profiteren alle andere dieren die in hetzelfde gebied leven, daarvan mee.

naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
Jaguar
Jaguar
naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
Orang-oetan
Orang-oetan
Bernard De Wetter / WWF
Panda
Panda
Brent Stirton / Getty Images
Haai
Haai
Richard Barrett
Walvis
Walvis
Andrey Nekrasov / WWF
Zeeschildpad
Zeeschildpad
naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF
Sneeuwluipaard
Sneeuwluipaard
Greg Armfield / WWF-UK
Olifant
Olifant
Stephen ​Belcher Photography / WWF
Neushoorn
Neushoorn
Steve Morello / WWF
Leeuw
Leeuw
WWF / Ola Jennertson
Luipaard
Luipaard
Shutterstock / PhotocechCZ / WWF
Tijger
Tijger
Diergaarde Blijdorp / WWF-Netherlands
Steur
Steur
Shutterstock / Ethan Daniels / WWF
Koraal
Koraal
WWF-NL / Hetty Kramer
IJsbeer
IJsbeer
Richard Barrett / WWF-UK
Dolfijn
Dolfijn

Waar zijn we actief?

WWF is op meer dan 130 plekken in de wereld actief

Zig Koch / WWF
Amazone
Het Amazonegebied gonst het hele jaar door van het meest exotische leven.
Jaap van der Waarde / WWF- Netherlands
Tropisch Afrika
Het Congobekken wordt vaak het Groene Hart van Afrika genoemd, waar veel dieren leven.
WWF / Clive Tesar
Noordpool
Een bevroren oceaan is het ruige leefgebied van de ijsbeer, de narwal en de walrus.
Martin Harvey / WWF
Zuidelijk Afrika
In het stroomgebied van de Zambezi komen overweldigende natuurverschijnselen voor.
Cheryl Ramalho

Wat doet WWF?

  • 1

    Beschermde leefgebieden

    WWF zet zich in voor beschermde leefgebieden en het verbinden van natuurgebieden. Door een groot natuurlijk netwerk van beschermde gebieden en bossen aan te leggen kunnen we dieren als tijgers, olifanten en neushoorns beter beschermen.

  • 2

    Verbinden versnipperde gebieden

    Vaak staat het leefgebied van dieren onder druk door de aanleg van landbouwgrond, wegen, steden en dorpen en de ontwikkeling van mijnbouw. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden en ecoducten aan te leggen kunnen dieren veiliger door een gebied bewegen voor bijvoorbeeld voedsel.

  • 3

    Strengere milieuregelgeving

    In afgelegen natuurgebieden zoals het Arctisch gebied is het bijna onmogelijk om na een (scheep)ongeval de rotzooi op te ruimen. Daarom lobbyen we voor scherpe veiligheids- en milieuwetgeving.

  • 4

    Rangers

    Met rangers, voorzien van moderne communicatieapparatuur en uitrusting, bestrijden we stroperij. WWF werkt hierin nauw samen met TRAFFIC, een organisatie die stroperij en illegale handel in wilde dieren bestrijdt.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Resultaten en Updates

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Ernst Schrijver

Tweede lichting babysteurtjes uitgezet in Biesbosch

WWF-medewerker Maarten Bruns vertelt over het uitzetten van 45 babysteurtjes in de Biesbosch en waarom we deze extreem bedreigde diersoort willen herstellen.
Meer info
Thadoe Wai / WWF-Myanmar

Wetenschappers ontdekken 380 nieuwe soorten in Zuidoost-Azië

Een van kleur veranderende vis, een dikkeduimvleermuis, een giftige slang genoemd naar een Chinese mythologische godin, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met huid die lijkt op dik mos, dit zijn vijf van de 380 nieuwe soorten die wetenschappers hebben ontdekt in het stroomgebied van de Mekeong in Zuidoost-Azie. Vandaag verschijnt het rapport van het Wereld Natuur Fonds waarin die 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier staan beschreven.
Meer info
Siebe Swart

Living Planet Report: zonder grootschalig natuurherstel dreigen belangrijke leefgebieden dieren en planten in Nederland te verdwijnen

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Dat blijkt uit het nieuwste Living Planet Report Nederland 2023 – Kiezen voor natuurherstel. Maar dit rapport heeft ook meteen een hoopvolle boodschap: natuurherstel werkt en kan ons helpen bij het oplossen van de diverse crises waar we nu mee worstelen: klimaat, stikstof en biodiversiteit.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Staffan Widstrand / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!