Antonio Busiello / WWF-US

De zeeschildpad

Duik mee in de magische wereld van deze doorzetters.
  • Status: 6 op de 7 zeeschildpadden met uitsterven bedreigd
  • Aantal in het wild: bedreigde soorten tussen de 10.000 en 90.000
  • Bedreigingen: bijvangst, stroperij, verlies van leefgebied, klimaatverandering, vervuiling

De zeeschildpad is een echte doorzetter. Om eieren te leggen zwemt de schildpad vaak duizenden kilometers terug naar het strand waar ze zelf is geboren. Ze weet precies waar ze naartoe moet zwemmen. Het moment waarop ze eieren legt is het enige moment waarop de zeeschildpad het water verlaat.

Waar we het voor doen:

Dit doet WWF

WWF beschermt zeegebieden en legstranden om ervoor te zorgen dat zeeschildpadden voldoende veilige plekken hebben om eieren te leggen. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat ze worden bebouwd of dat er te veel lichtvervuiling is. Ook houden we de nesten veilig door ze soms te verplaatsen naar een stuk strand dat minder vaak overstroomt. Of we zorgen voor extra schaduw boven de nesten als het te warm wordt. Uit nesten die te warm worden, komen minder mannetjes. Dat kan de balans verstoren.

Ook helpen we lokale gemeenschappen met het vinden van alternatieve inkomstenbronnen zodat ze niet langer afhankelijk zijn van schildpadproducten.

WWF_Oceanen_infographic_zeeschildpad

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de zeeschildpad

Jürgen Freund / WWF
Koraaldriehoek
Koraaldriehoek
In deze wonderlijke onderwaterwereld leven veel verschillende diersoorten.
Casper Douma / WWF
Nederlandse Cariben
Nederlandse Cariben
Koraal, mangroves en zeeschildpadden in Nederland? Ja, echt!
Tom Vierus / WWF-Pacific

Help WWF de zeeschildpad te beschermen

35,-

conversion image
Steun WWF en adopteer symbolisch een zeeschildpad! Met jouw aankoop beschermen we de zeeschildpad en zijn leefomgeving. 
  • Krijg een schattige zeeschildpadknuffel cadeau
  • De winst gaat naar zeedieren en hun leefomgeving

Al vanaf 15,-

conversion image
Geef een gift voor de oceaan. Samen beschermen we zeeschildpadden, walvissen en al het andere zeeleven. Jouw steun maakt het verschil!
  • Je geld gaat direct naar de bescherming van oceanen
  • Geef jonge zeediertjes een veilige start

Weetjes over de zeeschildpad

  • Er zijn 7 soorten zeeschildpadden. De lederschildpad is de grootste schildpad ter wereld. Ze kan tot 2,40 meter lang worden.
  • Zeeschildpadden kunnen 35 km per uur zwemmen. 
  • Ze kunnen tot 150 jaar oud worden. 
  • Een vrouwtje kan in één nacht honderd eieren leggen. Als deze eieren uitkomen, worden veel van de schildpadjes door meeuwen of krabben opgegeten voor ze de zee bereiken. Slechts 1 op de 1.000 kleintjes wordt volwassen, door natuurlijke en menselijke bedreigingen.

Grasmaaiers van de zee

Zeeschildpadden spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de oceaan. Het grazen van groene zeeschildpadden helpt de groei van zeegrasbladeren en die zeegrasbladeren houden de bodem bij elkaar. Ook houden ze zand vast. Dit beschermt kustlijnen tegen erosie, stormen en getijden.

Karetschildpadden eten sponzen en algen en lederschildpadden houden de kwallenpopulatie onder controle: zo wordt voorkomen dat kwallen te grote hoeveelheden viseieren en -larven opeten. De zee blijft in balans!

Bescherm je zeeschildpadden? Dan bescherm je dus ook de oceaan én jezelf.

Resultaten

Help je mee?

Samen kunnen we zeeschildpadden beschermen tegen stroperij en hun legstranden veiliger maken. 

Philipp Kanstinger / WWF

Word donateur

Word donateur en steun de natuur

Al vanaf 2,95 euro per maand bescherm je wilde dieren, prachtige planten en de diepste oceanen op aarde. Dat is slechts één kopje koffie per maand. Doe je mee?

Meer lezen?

Antonio Busiello / WWF-US

Oceanen

De oceanen zijn van levensbelang, en in gevaar. Lees meer over de grootste bedreigingen en wat WWF doet.
Meer info
Casper Douma / WWF

Zeeschildpadden beschermen: van lokaal naar internationaal

WWF-medewerker Arjan de Groene is op St. Eustatius en vertelt over het beschermen van zeeschildpadden in Caribisch Nederland.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info