Victor Daggberg

Zoetwater is onze bron van leven

Van al het water op aarde is 2,5% zoet. En dit water is van levensbelang voor zowel de natuur als voor de mens.

Rivieren, meren en wetlands herbergen een enorme rijkdom aan biodiversiteit. Alhoewel ze nog geen procent uitmaken van het totale aardoppervlak, leeft 10 procent van alle diersoorten en zelfs 50 procent van alle vissoorten in zoetwater. Van de iconische steur in onze eigen Rijndelta tot de roze rivierdolfijn in de Amazone en van de gigantische anaconda in Zuid-Amerika tot de Nijlkrokodil in de machtige Zambezi-rivier.    

Wat is er aan de hand?

Populaties zoetwaterdieren hebben het zwaarder dan welke andere soorten dan ook. Sinds 1970 zijn de aantallen populaties met 83 procent afgenomen. Dat komt omdat veel zoetwater in slechte staat verkeert. En daar hebben mensen ook last van. Overstromingen en droogte komen steeds vaker voor.  Daarom beschermt en herstelt WWF zoetwatergebieden in Zuid-Amerika, Centraal-Europa, Afrika en Nederland. Zo voorkomen we ook gelijk dat grote hoeveelheden opgeslagen koolstof niet vrijkomen en verdere opwarming van de aarde veroorzaken. 

Wereldwijde doelen voor 2030

  • 30 procent van de zoetwatergebieden is beschermd
  • Geen verlies van zoetwaterdiersoorten
  • Zoetwatergebruik voor bijvoorbeeld voedsel is duurzaam

Bedreigingen

Mensen leggen waterrijke gebieden al eeuwenlang droog voor landbouw, industrie en bewoning. We versnipperen rivieren door dammen, dijken en wegen en zoetwaternatuur is vernietigd door baggeren en vervuiling. En door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met overstromingen en droogtes wat invloed heeft op beschikbaar drinkwater.

Meer info

Wat doet WWF?

We zetten ons wereldwijd in om belangrijke zoetwatergebieden te beschermen. Om alle uitdagingen het hoofd te bieden moeten we werken met de natuur in plaats van ertegen. Ruimte geven aan water en natuur is noodzakelijk om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en zorgen voor een rijker en beter leefbaar landschap voor mens en dier.

 

Meer info
portretfoto bas roels
Bas Roels
Adviseur Nederlandse delta en rivieren
"geef ruimte aan rivieren"
Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor zoetwater

Nederland
Met onze delta van rivieren, de Waddenzee en de Noordzee hebben we prachtige natuur in huis.
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Europese rivieren
Europa heeft prachtige rivieren met wetlands, delta’s en meren.
César David Martinez
Amazone
Een lange, brede rivier die door oneindig oerwoud stroomt met prachtige planten en dieren.
Martin Harvey / WWF
Zuidelijk Afrika
De Zambezi: een 2500 kilometer lang blauw lint dat door het zuiden van Afrika stroomt.
Juan Pratginestos / WWF
Brazilië
De Pantanal is een soort soepkom die ieder half jaar helemaal volloopt met water.

Resultaten en Updates

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info
Karsten Reiniers / ARK Rewilding Nederland

Oproep: "Zet natuur centraal voor een veiliger en toekomstbestendiger Nederland"

Een coalitie van 13 partijen waaronder de ANWB, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), De Jonge Klimaatbeweging, Scouting Nederland en Natuurmonumenten doet vandaag een dringende oproep aan de politiek om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de langetermijnplanning van het gebied van Rijn, IJssel, Waal en Maas. Op een symbolische plek, in Nijmegen aan de Waal, presenteert de coalitie het 'Manifest Ruimte voor Levende Rivieren'.
Meer info
Thomas Nicolon / WWF DRC

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!