De waarde van de Millingerwaard
Natuurgebied de Millingerwaard ligt in het oosten van ons land. WWF ging samen met Jos en Ingrid op expeditie in deze prachtige natuur. Zij steunen WWF al vele jaren en zijn periodieke schenkers. Lees over hun liefde voor natuur.
Ingrid van de Lest en Jos Driessen wonen in Kleef, net over de grens in Duitsland en kennen het gebied goed. Maar met name Jos kent de Millingerwaard door en door. Hij is geboren en getogen in Millingen aan de Rijn. Hij heeft het natuurgebied in volle glorie meegemaakt vól helder water met de mooiste vissen, zag vervolgens hoe het vervuild werd en zag tot slot hoe de Millingerwaard met hulp van onder andere WWF weer opbloeide tot hoe het nu is: een prachtige plek met bruisende natuur. Een plek vól leven. Van ooievaar, tot zilverreiger tot wild paard. Je spot ze in de Millingerwaard!
Waarom doen jullie mee aan deze natuurexpeditie met WWF?
Ingrid: “Het was mijn idee om mee te doen! Ondanks dat we hier heel dichtbij wonen komen we hier niet vaak genoeg. We wilden graag de veranderingen zien van de afgelopen jaren.”
Jos: “Ik ben 70 jaar. 60 jaar geleden was het hier totaal anders dan nu. Ik zag het gebied van práchtige plek vol natuur veranderen in een vervuilde plek. Maar ik zag ook hoe de natuur herstelde. Prachtig om er nu weer te lopen. Ik heb net al wilde paarden gespot en een ooievaar gezien.”
Wat vinden jullie van de Millingerwaard?
Ingrid: “Elk seizoen is hier anders. Je ziet de natuur veranderen, van de verse groene blaadjes naar de prachtige oranje en bruine tinten in de herfst. Ook met een dikke laag sneeuw is het hier fantastisch. Ik heb hier al eerder tijdelijk gewoond en kan me nog herinneren dat er nieuwe diersoorten werden geïntroduceerd zoals de bever. Die zit hier nu weer volop.”
Jos: “Dit gebied zit in mijn hart. Ik ben er geboren en getogen. Mijn vader waste zich vroeger in de rivier, zo schoon was het toen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Er zwommen palingen, rivierprik. Ook maakte ik de enorme vervuiling mee die daarop volgde. Zwemmen kon niet meer, het water stonk en de vis was niet te eten. Dieren gingen dood en de natuur verdween. Wie hier zwom ging naar huis vol uitslag. Dat is de afgelopen 25 á 30 jaar enorm veranderd. De natuur is hersteld, water is weer helder, je kunt de bodem weer zien. Kortom: het is hier prachtig.”
Hoe belangrijk is het werk van WWF?
Jos: “Natuurorganisaties als WWF doen enorm belangrijk werk. Juist door natuur te beschermen en met rust te laten kan ze weer floreren. Daar is de Millingerwaard een voorbeeld van. Ik zou tegen iedereen willen zeggen, pak je fiets en kom het met eigen ogen bekijken. Voel de wind in je haren en de grond onder je voeten. Bekijk de kleurige bloemen, de wilde paarden, spinnetjes en de vissen in het heldere water.”
Hoe heeft natuur jullie gegrepen?
Jos: “De Millingerwaard is echt mijn favoriete gebied. Alle dieren die hier leven. Ik heb altijd mijn kijker mee, wil niets missen. Dus ja, natuur heeft mij wel gegrepen ja.”
Ingrid: “Ooit heb ik in Zuid-Afrika gewoond dus ik was altijd al onder de indruk van uitgestrekte gebieden en groot wild. Maar ook hier heeft de natuur mij echt gegrepen. Ik vind het prachtig als de ooievaars door mijn tuin lopen en de ganzen over mijn huis trekken. Dat maakt trouwens een lawaai!”
Wat is jullie wens voor de toekomst?
Ingrid: “Ik hoop enorm dat de natuur behouden wordt voor de volgende generaties. Kinderen horen op te groeien in de natuur. Ik wens dat mijn drie kleinkinderen nog een prachtige aarde hebben om op te leven vol natuur en wilde dieren.”
Schenken met belastingvoordeel
Ingrid en Jos steunen WWF via periodiek schenken, wat betekent dat ze hun jaarlijkse bijdrage voor een langere periode vastleggen en belastingvoordeel krijgen. Ingrid: "Gevoelsmatig vond ik het vooral handig om WWF via periodiek schenken te ondersteunen. Dan weet ik zeker dat ik in ieder geval jaarlijks een bedrag aan WWF schenk, wat ik graag wil.
Door de schenking voor een langere periode vast te leggen krijg je een deel van de belasting terug. Dat is mooi meegenomen! Een win-win voor de natuur én voor mij. Veel moeite om het te regelen is het ook niet, het is allemaal heel gemakkelijk gemaakt. Kleine moeite, groot plezier.”