De productie van soja mag niet ten koste gaan van de natuur

Peter Caton / WWF-UK

Elk jaar worden miljoenen hectare aan natuur vernietigd voor de grote vraag naar soja voor veevoer. Bos, grasland en savanne moet plaatsmaken voor immense plantages. Zo verdwijnt er veel kwetsbare natuur en biodiversiteit. Vooral in Zuid-Amerika. Nederland is een van de grootste soja-importeurs ter wereld en heeft daardoor een belangrijke verantwoordelijkheid om ontbossing tegen te gaan. Natuurvernietiging voor sojaplantages kan worden voorkomen met duurzame landbouw en het herstel van gedegradeerde landbouwgrond. Zo kan voldoende soja worden geteeld om aan de huidige vraag te voldoen. Om ervoor te zorgen dat de vraag niet toeneemt, moeten we bijvoorbeeld op zoek naar lokale alternatieven en de consumptie van dierlijke producten laten afnemen. Natuurvernietiging door sojateelt moet zo snel mogelijk stoppen.

Volg de reis van soja naar jouw bord

Wat is er aan de hand?

Feiten en Fabels over Soja

Soja is een veelbesproken product. Het is een vleesvervanger, zit in veevoer en wordt in verband gebracht met ontbossing. Maar hoe zit het nou precies? Wat is waar en niet waar als het gaat over soja. We hebben de belangrijkste feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

1. "Voor vlees- en zuivelvervangers van soja worden bossen gekapt."

Dit is niet waar. Veel kant-en-klare vlees- en zuivelvervangers worden inderdaad gemaakt van soja. Maar de soja die hiervoor wordt gebruikt, komt grotendeels uit landen in Europa, China en Canada. Deze soja wordt duurzamer verbouwd en hier wordt geen natuur voor vernietigd. 

Slechts 6% van alle soja die wereldwijd wordt geteeld, eten we direct op in de vorm van plantaardige producten zoals tofu, sojamelk of een vegetarische burger. Verreweg de meeste soja die wordt geproduceerd is bestemd voor veevoer en zit ‘verborgen’ in vlees, zuivel en eieren. Europeanen eten op deze manier gemiddeld ruim 60kg soja per jaar. De soja voor veevoer komt vooral uit Zuid-Amerika, waar voor het verbouwen wel op grote schaal wordt ontbost en andere natuur verloren gaat.

2. "Nederland is de grootste soja-importeur van Europa."

Dit is waar. Van alle Europese landen importeert Nederland jaarlijks de meeste soja. Van 2017 tot 2021 importeerde Nederland gemiddeld 8,1 miljoen ton soja per jaar. Ongeveer 90% hiervan wordt uiteindelijk gebruikt als veevoer, zowel in Nederland maar ook in andere Europese landen waar Nederland de soja (bewerkt of onbewerkt) naartoe doorvoert. 13% van de soja die Nederland importeert, wordt in Nederland geconsumeerd, voornamelijk via veevoer in de vorm van vlees, eieren en zuivel.

Bijna de helft (47%) van alle soja die Nederland importeert komt uit Brazilië. En daar weer de helft van komt uit de Cerrado. Deze belangrijke biodiverse savanne, de thuisbasis van iconische dieren zoals de jaguar en de zeldzame manenwolf, staat onder grote druk van grootschalige sojaproductie. De helft van de oorspronkelijke natuur is al verloren gegaan en dagelijks wordt er zo’n 2.000 hectare vernietigd om plaats te maken voor landbouw. 

Soja in haven Amsterdam.jpg

3. "Alle soja die Nederlandse koeien eten is gecertificeerd."

Dit is niet waar. Ongeveer 60% van de soja die in Nederland als veevoer wordt gebruik, is afgedekt met het RTRS-keurmerk. Dit is een certificering die werkt aan de opbouw van een markt voor gecertificeerd verantwoorde soja. Het overige deel van de geïmporteerde soja voldoet wel aan een richtlijn (FEFAC-richtlijn) die door de sector zelf is opgesteld. Maar hier is legale ontbossing toegestaan en ook vernietiging van andere natuur zoals savannes is niet uitgesloten. 

Het is daarnaast zo dat het RTRS-keurmerk nog vooral een papieren werkelijkheid is. Van de gigantische schepen met soja die in de Nederlandse havens aanleggen, kan niet worden aangetoond dat de soja die ze bevatten daadwerkelijk vrij is van ontbossing, certificaat of niet. Het huidige RTRS-keurmerk is een eerste stap, maar de vervolgstappen om ook echt de fysieke sojastromen te controleren zijn tot nu toe niet gezet door de veevoersector. 

Certificering van soja heeft tot nu toe niet geleid tot het stoppen van ontbossing. WWF ziet daarom ook strengere Europese wetgeving als een belangrijk onderdeel van een effectieve aanpak. De in december 2022 aangenomen Europese bossenwet is daartoe een belangrijke stap, maar beschermt nu alleen nog bossen. Het is belangrijk dat ook andere soorten natuur zoals savannes en graslanden worden toegevoegd aan de wet, om ervoor te zorgen dat natuurvernietiging niet verplaatst naar gebieden die nog niet (goed) beschermd zijn.

koe-in-stal.jpg

4. "Soja eten is ongezond."

Dit is niet waar. Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Van peulvruchten, waaronder de sojaboon, weten we ook dat het je LDL-cholesterol verlaagd, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. 

Soja wordt ook veel gebruikt in kant-en-klare vleesvervangers. Deze verschillen in voedingswaarde. Bij de keuze voor een kant-en-klare vleesvervanger op basis van soja, is het belangrijk dat ijzer en vitamine B12 zijn toegevoegd en dat er niet te veel zout in zit.

soja_drink_rechtenvrij.jpeg

5. "Sojaproductie gaat op dit moment vooral ten koste van de Amazone."

Dit is niet waar. Doordat de Amazone beter wordt beschermd, verplaatst uitbreiding van de sojaproductie naar de naastgelegen savanne de Cerrado. Zo was de ontbossing in de Cerrado in februari 2023 19% hoger dan dezelfde maand in het jaar ervoor. In de Amazone is de trend juist dalende, met 30% minder ontbossing in februari 2023 ten opzichte van 2022. Door onder andere het Soja Moratorium voor de Amazone in Brazilië (ASM) is de uitbreiding van sojaplantages in de Amazone gedaald. In deze overeenkomst hebben handelaren in grondstoffen afgesproken om de aankoop van sojabonen uit gebieden die na 2008 ontbost zijn, te vermijden. En ook de Europese bossenwet, die van Europese bedrijven eist dat er geen soja meer geïmporteerd en verkocht mag worden dat afkomstig is uit recent ontbost gebied, biedt bescherming aan de Amazone. Positieve ontwikkelingen voor de Amazone, maar de keerzijde is nu dat natuurverlies in de Cerrado steeds sneller gaat. De Cerrado is nu nog grotendeels uitgesloten van bescherming in de Europese bossenwet. Dat komt omdat het natuurgebied voornamelijk bestaat uit savannes en grasland en deze natuur nu nog geen onderdeel is van de bossenswet.

Weet jij hoeveel soja je eet?

Waarschijnlijk eet je veel meer soja dan je denkt. Het zit grotendeels in de dierlijke producten die we eten. De meeste soja wordt namelijk gebruikt voor veevoer. Zo eet een Europeaan via vlees, eieren en zuivel indirect ruim 60 kilo soja per jaar! En dat is een probleem omdat er veel natuur wordt vernietigd om deze soja te kunnen verbouwen. Wat zit er in jouw eten?

Open de koelkast

Wat moet er gebeuren?

Wetgeving

Sterke wetgeving is cruciaal. Een nieuwe Europese wet moet zorgen dat er uitsluitend producten vrij van ontbossing, natuurvernietiging en mensenrechtenschending op de Europese markt komen. Het is belangrijk dat naast bossen ook andere waardevolle natuur, waaronder wetlands en savannes, in deze wet worden opgenomen aangezien er voor sojaproductie vaak natuur wordt vernietigd zoals de savannes van de Cerrado.

Bedrijven

Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat er geen ontbossing heeft plaatsgevonden voor hun producten. WWF roept bedrijven dan ook op om hun hele productieketen, van teelt tot eindproduct, volledig ontbossingsvrij te maken. Ook vinden we het belangrijk dat bedrijven hun toeleveranciers vragen hetzelfde te doen. Daarnaast vragen we financiële instellingen niet meer te investeren in producenten, handelaren en bedrijven die niet-duurzame soja produceren, verhandelen of gebruiken.

Consumenten

Op dit moment is het voor consumenten bijna onmogelijk om erachter te komen of er voor hun vlees of zuivel natuur is vernietigd. Daarom vinden wij dat supermarkten zo snel mogelijk moeten inzetten op producten die alleen met 100 procent ontbossingsvrije soja zijn geproduceerd. Als consument kun je nu al een bijdrage leveren door minder dierlijke producten te kopen zoals vlees, zuivel en eieren en deze te vervangen voor plantaardige producten.

Bekijk hoeveel soja nodig is voor jouw eten

Transitie voedselsysteem

Op termijn moeten we een omslag maken naar een ander voedselsysteem waarbij vee in Nederland niet langer wordt gevoerd met geïmporteerde soja uit het buitenland. In een meer duurzaam voedselsysteem eten koeien gras en worden varkens en kippen gevoerd met restproducten uit de voedselindustrie.

Mauri Rautkari / WWF

Wat doet WWF?

  • 1

    Beschermen van natuurgebieden

    We werken met partners aan projecten in Brazilië en Paraguay aan betere bescherming van natuurgebieden zoals de Cerrado en de Amazone. Naast betere bescherming van bestaande natuurgebieden, zetten we ons ook in voor het herstellen van natuurlijke begroeiing in ontboste gebieden, en het herstellen van uitgeputte landbouwgronden zodat de productie van soja kan worden verhoogd zonder dat er nog meer natuur hoeft te wijken.

  • 2

    Ontbossingsvrije handelsketens

    We roepen overheden en bedrijven op om geen producten meer te importeren, waar ontbossing aan ten grondslag ligt. Dit doen we door petities, beïnvloeden van handelsafspraken en het positief motiveren van bedrijven voor het maken van natuurvriendelijke keuzes. Ook pleiten we bij de EU en in Den Haag voor Europese wetgeving die ervoor zorgt dat producten gelinkt aan ontbossing niet meer verhandeld mogen worden op de Europese markt.

Meer lezen?

Wil je meer weten over ontbossing of over onze visie op voedsel? Lees dan hier verder.

Jiri Rezac / WWF-UK
Ontbossing
Ontbossing
Voedsel
Voedsel