Eén van grootste haaien die rooft op andere vissen
Maar hij wordt zelf helaas ook vaak gevangen voor zijn vinnen
De tijgerhaai
De tijgerhaai heeft een slechte reputatie; het is namelijk één van de weinige haaiensoorten die wel eens een mens heeft aangevallen en kan verwonden. Mensen staan niet op hun menu, maar het kan toch gebeuren dat deze haai zich vergist of zich aangevallen voelt. Dan is hij met zijn 6 meter lange lijf en scherpe tanden in de positie om zich te verdedigen. De haai jaagt vooral op andere vissen, zeehonden, roggen, kwallen en zelfs zeeschildpadden.
Overigens is de mens gevaarlijker voor de haai, dan de haai voor de mens. Wereldwijd doodt de mens meer dan 100 miljoen haaien per jaar.
Deze rifhaai zwemt vooral in tropische en warme, gematigde oceanen, bijvoorbeeld rondom Australië, Zuid-Afrika, Mexico en de Cariben. Hij leeft vooral in koraalrifgebieden en aan de kustgebieden. De haai groeit snel en krijgt gemiddeld 30 jongen. De jongen van de tijgerhaai verblijven in beschuttere gebieden, zoals mondingen van een rivier naar de zee.
De tijgerhaai wordt ook wel de vuilnisbak van de oceaan genoemd: hij lust van alles, van vissen tot vogels tot zeeschildpadden.
Helaas betekent dit dat hij soms ook afval eet wat in zee terecht is gekomen. Daardoor kan hij ook plastic afval binnen krijgen, dat is niet gezond.
Wat is er aan de hand?
De tijgerhaai wordt net niet gecategoriseerd als bedreigde diersoort, maar het gaat ook niet erg goed met deze rifhaai. Zijn aantallen lopen terug, want er wordt regelmatig op deze haai gevist. Zijn vinnen, huid, leverolie, vlees en kraakbeen hebben voor sommige mensen een grote waarde. Vooral in Hong Kong wordt er veel gehandeld in de vinnen van haaien, waaronder ook van tijgerhaaien.
Waarom is het belangrijk om de tijgerhaai te beschermen?
Dit roofdier speelt een belangrijke rol in het in stand houden van andere dierenaantallen. Hij is één van de weinige grote haaien die rooft en die in het koraalrifgebied leeft. Doordat hij kleinere vissoorten eet blijft de onderwaternatuur in balans, en raken andere vissoorten niet overbevolkt. Zo blijft er voor elk dier genoeg te eten, en genoeg ruimte om te overleven.
Waardoor wordt de tijgerhaai bedreigd?
-
1
Jacht
De tijgerhaai wordt vooral gevangen in doelgerichte visserij. Ook in illegale en ongereguleerde visactiviteiten wordt het dier gevangen, dus de aantallen staan continu onder druk. Sinds 1950 wordt de tijgerhaai al overbevist, omdat er ook toen al een grote vraag was naar haaienvinnen. De vraag naar vinnen is gegroeid en ook de vistechnieken zijn alleen maar geavanceerder geworden, waardoor de druk op haaien nog meer is toegenomen.
-
2
Per ongeluk gevangen
Niet alleen doelgerichte visserij maakt de tijgerhaai tot zijn slachtoffer. De haai komt ook regelmatig vast te zitten in de netten van visserij op andere vissoorten. Dit gebeurt onbedoeld, maar de haai kan niet meer ontsnappen uit zo’n net. Dit wordt bijvangst genoemd. Regelmatig wordt de haai dan toch nog verhandeld. Ook worden haaien vaak slachtoffer van ‘ghost fishing’ of zogenaamde spooknetten. Dat zijn oude visnetten die in zee verloren zijn gegaan, maar waarin nog wel vissen en dus ook haaien (die op de kleinere vissen afkomen) verstrikt raken en sterven.
Wat doet WWF?
Om het gedrag van tijgerhaaien beter te beschermen doet WWF onderzoek naar het gedrag van de haaien. Door de dieren een tag te geven kunnen we zien wat voor routes ze zwemmen en waar ze zich graag bevinden. Zo kunnen we kijken of we van bepaalde gebieden een beschermd zeegebied zouden kunnen maken. In beschermde zeegebieden mag meestal minder of soms helemaal niet gevist worden en er zijn bijvoorbeeld minder of geen doorvaarroutes voor schepen.
WWF spreekt ook met visserijorganisaties. We willen ervoor zorgen dat er netten worden ontwikkeld en gebruikt om op een manier te vissen zodat er minder bijvangst zal zijn van tijgerhaaien. Hierdoor hebben tijgerhaaien en andere dieren die hier last van hebben minder kans om per ongeluk gevangen te worden.
Meer weten?
Gerelateerde artikelen
Haaien taggen, hoe doe je dat?
Tijgerhaaien taggen
Haai Five! Het is Shark Awareness Day
Doe mee met Wereld Oceanen Dag
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!