Salt in our Hair

Living the green? Travel dream? Interview

Tekst: Dina Diek

Hannah Spelt (28) en Nick Noordijk (29) runnen sinds 2016 reisblog ‘Salt in our Hair’, vol met duurzame reistips, waarvoor ze de hele wereld afreizen. YOUTH vroeg dit avontuurlijke koppel het hemd van het lijf over hun instagram-worthy levensstijl en groene toekomstvisie.

Even voorstellen...

Hannah:

“Mij kun je het beste omschrijven als een echte creatieveling. Ik hou van schilderen en ik ben graag bezig met de grafi sche vormgeving van onze website. Verder aai ik het liefst zo veel mogelijk puppy’s per dag en kan ik uren rondlopen in vintage kledingwinkels, om vervolgens thuis te komen met nét iets te veel leuke spullen. Natuurlijk mag ook reizen niet ontbreken op het lijstje; dat is toch wel onze belangrijkste hobby.”

Nick:

“Hoewel ik ook creatief ben, uit ik dat op een hele andere manier dan Hannah. Ik heb een achtergrond in webdevelopment, sta graag achter de camera en hou me vooral bezig met het bewerken en perfectioneren van onze foto’s en video’s. Daarnaast geniet ik van goede muziek, festivals, sporten en afspreken met vrienden, al is dat laatste jammer genoeg nog wel eens lastig als je vaak op reis bent.”

Hoe kwam Salt in our Hair tot stand?

“We zijn begonnen op Instagram in 2015 als een soort visueel dagboek voor vrienden en familie. Vier maanden lang deelden we daar foto’s en video’s van onze eerste grote reis door Azië. Het account heette toen al ‘Salt in our Hair’ – een naam die we hebben bedacht op de weg terug van een fijne stranddag met plakkerig zout haar.”

“Een tijdje later pas begonnen we met schrijven. We kregen steeds meer vragen via Instagram over onze reisbestemmingen, en die moesten we ergens beantwoorden. We besloten toen onze professionele skills in grafische vormgeving en webdevelopment te combineren tot een blog, en dat bleek goed te werken. Inmiddels hebben we meer dan 249k volgers op Instagram.”

Wanneer werden jullie succesvol?

“Omdat telefoons in die tijd nog geen spectaculaire foto’s maakten, creëerden we tijdens onze eerste paar trips al onze content met een GoPro camera. Die camera hadden we vlak voor onze eerste reis via een veilingwebsite voor ongeveer elf euro gewonnen. We gingen viral toen het officiële Instagram account van GoPro reageerde op een van onze foto’s. Vanaf dat moment werd onze following steeds groter, tot we uiteindelijk in 2017 onze 9-tot-5 baan konden inruilen voor een combinatie van reizen en zelfstandig werken.“

"Duurzaam reizen hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine, simpele aanpassingen kunnen al een groot verschil maken."

Jullie reizen de hele wereld af. Hoe zorgen jullie ervoor dit toch zo planetproof mogelijk te doen?

“Juist omdat we veel reizen, worden we vaak geconfronteerd met de impact die klimaatverandering heeft op de natuur, maar ook op toerisme. Waar we ook gaan, proberen we daarom zo veel mogelijk klimaatvriendelijke keuzes te maken, en die tegelijkertijd te delen met onze volgers. We proberen bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic items te gebruiken. Zo kunnen we zelf een steentje bijdragen aan een groene toekomst, en onze volgers inspireren om hetzelfde te doen.”

“Ook werden we laatst door de Franse overheid uitgenodigd om naar Zuid-Frankrijk te vliegen voor een opdracht. Wij hebben toen gevraagd of we niet ook met de trein of auto konden gaan. Op de uiteindelijke treinrit die we deelden via Instagram kregen we super veel positieve comments en vragen van volgers. We hopen natuurlijk dat zij tijdens hun volgende reis ook liever het vliegtuig links laten liggen.”

Zetten jullie je ook nog op andere manieren in voor een betere toekomst?

“Naast duurzaam reizen vinden we het erg belangrijk om tijdens ons werk iets terug te geven aan de lokale bevolking, dieren en natuur. We supporten daarom zo veel mogelijk lokale ondernemingen, eten volledig vegetarisch en vermijden dierentoerisme, zoals vogelshows en olifantenritten.”

Welke duurzame reistips zouden jullie willen delen met de YOUTH-lezers?

“Duurzaam reizen hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine, simpele aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Neem de volgende keer dat je op reis gaat bijvoorbeeld eens een shampoobar mee in plaats van een fles. Daarmee verminder je plastic afval, én het scheelt ruimte en gewicht in je koffer. Ook goed om te weten: de bars tellen niet als vloeistof, dus je kunt ze gemakkelijk meenemen in je handbagage.”

“Een andere gamechanger voor ons is het gebruik van natuurlijke zonnebrandsticks. Die zijn reef safe, wat betekent dat ze geen stoff en bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de zee en haar bewoners – wat ons betreft een must-have item voor in je koffer.”

Hoe ziet de toekomst van Salt in our Hair eruit? Zijn jullie plannen en dromen veranderd door COVID?

“Door COVID zijn we geheel onverwachts wat meer back to our roots gegaan. Oorspronkelijk hadden we plannen om in Bali te gaan wonen, maar sinds kort hebben we een huisje in Zuid-Holland waar we heel blij mee zijn. Verder zijn we van plan meer binnen Nederland en Europa te reizen, en nog vaker met de trein. We doelen erop uiteindelijk een soort ultieme ‘Europa-roadtrip guide’ te publiceren, waarmee we onze achterban kunnen stimuleren om ook klimaatbewuster te gaan reizen.”

Schermafbeelding 2021-11-16 om 11.59.18.png