Daan van Bommel Interview

Maker van de Plastic Soep-poster

Daan van Bommel

Wie ben jij?

Hee, ik ben Daan (@daangenaam). Ik ben een 23-jarige kunstenaar en vormgever uit Breda. Ik geloof dat kunst je wereld onverwachts een stukje mooier kan maken wanneer je het niet enkel in musea tegenkomt maar juist in het alledaagse. Mijn werk kom je bijvoorbeeld tegen bij de kapper, op Spotify of op het terras.

 

Wat is jouw connectie met duurzaamheid?

Ik haal mijn inspiratie voor mijn illustraties uit de actualiteit. Voor mij staat klimaatproblematiek hoog in mijn lijstje. Hierdoor doe ik regelmatig mee aan open-calls waar ik een activistische culturele bijdrage aan kan leveren. Kunst is mijn manier van mijn mening verkondigen.

Wat was je inspiratie voor dit werk?

Ik gebruik in mijn werk veel water omdat ik het een heel mooi metafoor vindt voor rust maar ook onrust. De plastic soep is een erg concreet beeld van vervuiling en ik streef ernaar dat de schoonheid van het water niet verloren gaat door al het plastic wat erin drijft.

Welk statement wil je met dit werk maken?

Het frustreert met dat onze wegwerpcultuur zo is genormaliseerd en tot zulke problemen leidt. In plaats van dat ik deze mening letterlijk op papier zet vertel ik het liever in een geromantiseerd of ironisch toekomstperspectief. Ik wil dat de kijker inziet dat er nu wat aan gedaan moet worden en dit probleem niet moet worden doorgeschoven naar een volgende generatie.

De poster

Wil jij de poster van Daan ook hebben?

Download de poster