Luis Barreto / WWF-UK

Let it grow In beeld

De regenwouden van Zuid-Amerika

Lijkt huge toch, dit bos? Maar helaas verdwijnen nergens ter wereld zo veel bomen als in de regenwouden van Zuid-Amerika. En dat terwijl we deze prachtige bossen écht niet kunnen missen. Ze bieden niet alleen voedsel en leefgebied aan mensen en dieren daar, maar vormen ook een groen schild dat de aarde beschermt tegen klimaatverandering.

iStock

In de regenwouden van Zuid-Amerika leeft 10% van alle plant- & diersoorten wereldwijd.

Emmanuel Rondeau / WWF France

I SEE FIRE

Vooral door houtkap en brandstichting gaat het hard. Aan de kust van Brazilië, Paraguay en Argentinië is al ongeveer 85 procent van het regenwoud verdwenen. Je ziet er nu vooral grote steden, grazende koeien en hier en daar een stukje bos. Niet alleen de bomen verdwijnen, maar ook planten en dieren. Ontzettend zonde, want we hebben het hier over een van de meest unieke stukken bos ter wereld. Veel van de bijzondere planten en dieren die er leven, zoals het klauwaapje en de jaguar, komen nergens anders ter wereld voor. Ook wonen er miljoenen mensen die afhankelijk zijn van het gebied voor voedsel, grondstoffen en water. Het bos is hun thuis; zonder het regenwoud geen leven.

Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative

De grootste bedreiging voor onze planeet is de verwachting dat iemand anders de problemen oplost.

Luis Barreto / WWF-UK

SAVE YOUR TEARS

Gelukkig wordt alles op alles gezet om het versnipperde bos te redden. WWF werkt samen met verschillende organisaties en de lokale en inheemse bevolking keihard aan de bescherming en het herstel van de regenwouden. Zo worden er bomen geplant en dronetrainingen gegeven, zodat de bevolking ontbossing snel kan opsporen en naar de politie kan stappen. Hopelijk blijven deze prachtige bossen daardoor nog heel lang bestaan.

Meer lezen?

Wil je meer ontdekken uit het YOUTH-magazine van juni 2022?

Lees hier verder