Brian Yurasits

Mathew Welson (25 jaar) oprichter van Peukenzee

Op straat zag ik veel filters van sigaretten liggen. “Wat nou als die allemaal vijf cent waard zouden zijn?”, vroeg ik me af. “Dan kun je van hier tot aan de supermarkt je boodschappen ermee betalen. In dat geval ligt er een fortuin op de grond.”

Ik begon me erin te verdiepen en wilde het probleem aanpakken. Hoe wist ik niet, maar dat ik het wilde doen wel.  

portretfoto Mathew Welson
Mathew Welson
"Roken is ontzettend slecht voor je gezondheid, maar ook voor het milieu."

#Rookvrijegeneratie

Roken is ontzettend slecht voor je gezondheid maar óók voor het milieu. In sigarettenfilters zit namelijk plastic. Dat breekt niet af. Uiteindelijk wordt het microplastic en verdwijnt het nooit meer. Daarom zijn we nu bezig met het recyclen van peuken. Binnenkort komen we met een heel gaaf nieuw product van het plastic uit de peuken.

Opruimacties 

We doen veel opruimacties met jongeren. Dit zorgt voor bewustwording, omdat mensen het zien. We zoeken altijd jongeren die mee willen helpen met opruimacties, je kunt je aanmelden via onze website. Maar we pakken het ook anders aan. We schrijven plannen voor gemeentes, bedrijven en festivals. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen niet zomaar hun peuk op straat gooien. 

Tip van Mathew: Begin met vertrouwen op je eigen creativiteit en ga daarmee experimenteren. Dan zul je merken dat je tot de gekste oplossingen kan komen.