Plastic not so fantastic Under the sea
Tekst: Dina Diek
Gaaf hè, deze kleurrijke onderwaterwereld? Ga je hier snorkelen of duiken, dan kun je dolfijnen, mantaroggen en duizenden soorten vissen en koraal zien. Kijk je wat langer, dan merk je dat er iets goed mis is. In de Koraaldriehoek in Azië slingert namelijk HEEL veel plastic rond...
FLOAT ON
Meer dan 150 miljard kilo plastic drijft er wereldwijd in zee. Het effect daarvan is verwoestend. Koraalriffen raken erdoor beschadigd. Walvishaaien en zeeschildpadden kunnen stikken, verhongeren of verstrikt raken. De Koraaldriehoek is een verzamelplek voor plastic. In de landen eromheen wonen heel veel mensen, die samen zorgen voor een grote berg afval.
Eeuwig zonde, want de Koraaldriehoek is een super bijzondere plek. Naast een aantal tropische eilanden omvat het gigantisch veel zee. Nergens ter wereld komen onder water zó veel verschillende soorten dieren en planten voor. De Koraaldriehoek is voor veel zeedieren een plek om te paren en jongen te krijgen. Het koraal is voor hen onmisbaar, omdat het een geweldige, voedselrijke schuilplaats is. Helaas heeft al het plastic al veel koraalrif en dieren in het gebied laten verdwijnen.
IN DE KORAALDRIEHOEK ZIJN WEL 2000 VISSEN EN 600 KORAALSOORTEN TE VINDEN
CUT THE CRAP
WWF probeert samen met verschillende landen rondom de Koraaldriehoek het gebruik van plastic te verminderen, recycling te stimuleren en ervoor te zorgen dat het afval goed wordt opgeruimd, via vuilophaaldiensten en inleverstations. Als het goed is, zou er daardoor vanaf 2030 in de Koraaldriehoek geen plastic meer de zee in moeten stromen. Daarnaast wordt de troep die er nu ronddobbert weggehaald met behulp van rivierarmen die plastic opvangen voor het in zee komt en lokale clean-ups. Zo krijgt de onderwaternatuur weer een kans om te kunnen groeien en bloeien.