True or False?

naturepl.com / Bryan and Cherry Alexander / WWF

Ben jij zo slim als een dolfijn (of was het toch een chimpansee?) en weet jij waarheden van onzin te scheiden? Test hoe het staat met jouw dierenkennis!

1. Bultrug

Ooit gehoord van de uitdrukking: ‘Met één oog open slapen’? Klinkt misschien onmogelijk, maar voor de bultrug is het doodgewoon. Ze moeten namelijk naar boven voor zuurstof. Door altijd één oog open te houden blijven ze alert en vergeten ze niet naar adem te happen.

Waar:

Er was lange tijd alleen bewijs dat tandwalvissen (incl. dolfijnen) met één hersenhelft slapen, maar inmiddels is er ook groeiend bewijs dat bultruggen (en andere baleinwalvissen) dit kunnen.

 

2. Garnalen

Niet alleen mensen, maar ook dieren wisselen soms van sekse. Sommige garnalen bijvoorbeeld. Het zijn vaak mannetjes garnalen die tijdens hun leven veranderen in vrouwtjes.

Waar:

Sommige garnalen kunnen tijdens hun leven van sekse veranderen. Het is niet de enige soort waarbij dit voorkomt. Ook clownvissen, oesters en regenwormen kunnen van geslacht veranderen. Zo sterft de soort minder snel uit.

 

3. Oudste boom

Wil je de jaarringen van de oudste boom ter wereld tellen? Dan ben je bij de oudste boom in Californië wel even bezig. Die is namelijk meer dan 4000 jaar oud!

Waar:

De boom heet Methusalem en staat in de White Mountains van Californië. Hij ontkiemde rond 2800 voor Christus.

 

4. Mieren

Fascinerende beestjes zijn het: mieren. Wist je dat het de sterkste insecten op aarde zijn?  Ze kunnen 850 keer hun eigen gewicht dragen. 

Niet waar:

De sterkste gewichtheffer is de neushoornkever! Hij kan een gewicht optillen van maar liefst 850 keer zijn eigen lichaamsgewicht. De mier komt op de derde in de sterkste dier-ranking. Die kan ‘maar’ 50 keer zijn eigen lichaamsgewicht tillen.

 

5. Zeepaardje

Een zwangere man? Ja, het kan! Bij zeepaardjes draagt het mannetje de baby’s bij zich. Het is vrijwel de enige diersoort op aarde waarbij de man bevalt.

Waar:

De vrouw legt haar eitjes in de buidel van de man. Het mannelijke zeepaardje bevrucht vervolgens de wel 1500 eitjes in zijn eigen buik. Een kleine maand later bevalt de man. Gedurende de zwangerschap voorziet het vrouwtje het mannetje van voedsel. 

 

6. Inktvis

De allereerste inkt die werd gebruikt om mee te schrijven, kwam van de inktvis. Al die boeken en geschriften van eeuwen geleden moesten nou eenmaal ergens mee vastgelegd worden.

Niet waar:

Vroeger werd inkt meestal met de hand gemaakt van roetdeeltjes of bijvoorbeeld hars. Inktvissen hadden er weinig mee te maken. Schrijven met inkt van een inktvis kan overigens wel. Alleen is het een behoorlijk secuur werkje om de inkt uit de inktvis te krijgen een blijft je tekst of tekening naar vis ruiken.

 

7. Slakken

Als jij dacht dat beren de langste slapers waren, heb je het mis! Want slakken kunnen jarenlang slapen.

Niet waar:

Slakken hebben een onregelmatige nachtrust. Ze slapen niet zoals wij gemiddeld 8 uur per nacht, maar dutten als ze overprikkeld zijn. Dat slakken lange periodes achter elkaar kunnen slapen, klopt. In periodes van slecht weer trekken ze zich terug en ontwaken pas wanneer het weer beter is. Maar dat dit jaren duurt, is nooit bewezen.

 

8. Neushoorn

Jij hebt meer gelijkenis met een neushoorn dan je denkt! De hoorn van een neushoorn is namelijk van hetzelfde materiaal als jouw haar.

Waar:

In haar zit namelijk keratine. Onderzoekers hebben ontdekt dat de hoorn van een neushoorn ook uit keratine deeltjes bestaat.

 

9. Visschubben

Ben je bezig een lakje op je nagels smeren? Dan vraag je je vast niet af waar die mooie glans vandaan komt. Dikke kans dat het van visschubben is.

Waar:

Zie jij ‘pearl essance’ op je nagellak-potje staan? Dan kun je er van uit gaan dat daar visschubben voor zijn gebruikt. De kleur van visschubben ontstaat door de stof guanine. De kristallen van deze stof zorgen voor een glimmend effect in cosmetische producten, voornamelijk in nagellak.

 

10. Pinguïn

Onderzoekers hebben op Antarctica de resten gevonden van een pinguïn die wel twee meter lang was.

Waar:

De Colossus pinguïn werd door wetenschappers een aantal jaar geleden ontdekt. De pinguïn woonde zo’n 40 miljoen jaar geleden op Antarctica. En is dus al lange tijd uitgestorven. Het dier was 2 meter lang.