Wil jij vrijwilligerswerk doen als natuurbeschermer?
Er zijn veel plekken waar je vrijwilligerswerk rondom natuurbescherming en wilde dieren kunt doen. Een aantal tips op een rijtje om van jouw avontuur een groot succes te maken!
1. Bedenk wat je graag zou willen
Welk gebied en welke wilde dieren spreken jou aan? En wat voor werk zou je willen doen? Er is veel mogelijk, van ‘zwaar’ werk in het veld tot aan het relatief makkelijkere werk waarbij je bijvoorbeeld wilde dieren moet spotten en tellen. Maak voor jezelf een lijstje dat je erbij houdt als je je zoektocht begint. Zo kun je erop terugvallen en kijken of diverse programma’s van organisaties aan je behoeften voldoen.
2. Check de organisatie
Veel organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, hebben de beste intenties en een echt groen hart. Toch zijn er gevallen bekend waarbij een website een rooskleurig verhaal beloofde, maar het voor de vrijwilligers toch tegenviel. Doe onderzoek! Bekijk of er reviews zijn en stuur iemand die al eens is geweest een berichtje.
Vind je het spannend om alleen te gaan? Misschien heb je wel een vriend of vriendin met dezelfde interesses en kunnen jullie samen gaan. Je kunt ook de organisatie een berichtje sturen en vragen of je in contact kunt komen met een andere vrijwilliger die in dezelfde periode gaat. Dan heb je voordat jouw avontuur begint al een leuke buddy!
3. Goed voorbereid op pad
Geboekt of wil je gaan boeken? Bekijk wat de inreisregels van het land zijn. In sommige landen zijn bepaalde vaccinaties vereist. Er kan soms wat tijd overeen gaan voordat je dat allemaal geregeld hebt. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van een paspoort.
Zoek, als je geboekt hebt, ook contact met de organisatie. Vaak hebben ze handige tips voor de spullen die je zeker mee moet nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicatie in geval van nood en speciale kleding.
4. Blijvende herinnering
Bij iedere natuurbeschermingsreis is het natuurlijk fantastisch om je avontuur te vereeuwigen op beeld! Zorg dus voor een goede camera. Maar: geniet ook zeker eens zonder camera of mobieltje. Laat de rust en ruimte van de natuur op je inwerken. Dat zorgt ook voor sterke herinneringen en een heerlijk gevoel. In veel gevallen ben je voor twee weken of langer vrijwilliger. Je hebt dan meer dan genoeg toffe momenten om gave foto’s en filmpjes te maken!