INSPIRING YOUTH

Melati Wijsen (21) zet zich al bijna 10 jaar in voor een betere wereld. Zo heeft
ze gezorgd voor minder plastic op Bali, maakte ze een film over andere jonge
changemakers en lanceerde ze het gloednieuwe jongerenplatform ‘Youthtopia’.

Tekst: Dina Diek

BYE BYE PLASTIC BAGS

De Nederlands-Indonesische Melati groeide op in Bali. Toen ze nog geen 12 jaar oud was besloot ze samen met haar zusje Isabel wat te doen aan de bergen plastic afval die ze op het Indonesische eiland tegenkwam.

“Vol passie begonnen we aan onze missie om Bali plasticvrij te maken”, vertelt Melati.

“We zamelden handtekeningen in, spraken politici en zetten een heuse beweging op, in de hoop dat steeds meer mensen nee zouden zeggen tegen single-use plastics – dat zijn plastic producten die na één keer gebruiken al worden weggegooid.” En met succes!

Mede door ‘Bye Bye Plastic Bags’ is het gebruik van plastic tasjes, verpakkingen en rietjes op Melati’s thuiseiland inmiddels verboden.

“Ik wist dat de youth movement veel groter was dan wat we zagen op Bali.

BIGGER THAN US

Maar daar kon Melati het niet bij laten. “Ik wist dat de youth movement veel groter was dan wat we zagen op Bali”, vertelt ze.

“Dus ben ik samen met regisseur Flore Vasseur op zoek gegaan naar unieke verhalen van andere jonge changemakers verspreid over de hele wereld.”

Ze bezocht zeven inspirerende jongeren met een filmcrew, en bundelde hun verhalen tot de documentaire ‘Bigger Than Us’.

Het maken van de documentaire was voor Melati een onvergetelijke ervaring. “Vooral als je jong bent, kan activisme soms zinloos en eenzaam aanvoelen”, legt ze uit. “Bigger Than Us liet me zien dat ik er niet alleen voor sta. Jongeren willen en kunnen niet wachten tot ze ouder zijn om op te staan voor de planeet, ongelijkheid en andere problemen.

Het spreken van gelijkgestemden gaf me hoop en energie voor de toekomst.”

Meer lezen?

Wil je meer ontdekken uit het YOUTH-magazine van september 2022 of een van de andere edities?

Naar alle edities