Interview met natuurfotograaf Meline
“Ik ben Meline (19). Ik studeer Ecologie en Natuurbeheer in Montana, Amerika. In mijn vrije tijd reis ik af naar natuurgebieden verspreid over de hele wereld om wilde (en vaak bedreigde) dieren vast te leggen op camera."
Meline Ellwanger
- Leeftijd: 19
- Komt uit: Reutlingen, Duitsland
- Studie: Ecologie & Natuurbeheer
- 2021 Young Wilderness Photographer of the Year (Natural History Museum, Londen)
Tekst: Dina Diek
Wat maakt natuurfotografie zo leuk?
“Natuurfotografie is voor mij niet alleen het maken van een ‘pretty picture’. Ik hoop er anderen mee te motiveren om beter te zorgen en in actie te komen voor onze mooie, maar ook kwetsbare natuur. Achter mijn favoriete foto’s zitten vaak de tofste verhalen.”
Hoe ben je begonnen?
“Ik begon 4 jaar geleden met een geleende camera van mijn tante te fotograferen. Eerst maakte ik foto’s van mijn hond voor op Instagram. Snel daarna kwamen ook vogels en eekhoorns in beeld. Hoe de camera precies werkte, leerde ik via Youtube-tutorials.”
Bruine beer
Lake Clark National Park,
Alaska, Amerika
“Deze jagende beer dook net op uit het water toen ik een foto maakte. Als je goed kijkt, kun je de zalmeitjes nog door de lucht zien vliegen.”
© Meline Ellwanger
Hoe bepaal je waar je naartoe gaat?
“Vaak kun je ergens alleen op een specifiek moment van het jaar wilde dieren fotograferen. Ik onderzoek daarom altijd de plaatsen die ik wil bezoeken, en zoek een ervaren, diervriendelijke gids die me kan helpen met het maken van goede foto’s. Zij kunnen het gedrag van de dieren lezen, en daarmee een perfect fotomoment voorspellen lang voordat het gebeurt.”
Hoe kom je op al die prachtige plekken?
“Voordat ik ging studeren nam ik een tussenjaar om meer van de wereld te zien en me volledig te kunnen focussen op fotografie. Ook kon ik vaak met mijn moeder mee op reis. Op het moment woon ik in Montana, Amerika, vlak bij een groot nationaal park, waar ik fotografie makkelijk kan combineren met mijn studie.”
Adeliepinguïn
Antarctic Peninsula,
Antarctica
“Ik lag plat op de grond om op ooghoogte een foto te maken van deze groep pinguïns. Ze kwamen gelijk kijken wat ik aan het doen was, en dat leverde dit prachtige beeld op. Zo knap hoe ze met hun kleine voetjes door het ijzige berglandschap van Antarctica navigeren.”
© Meline Ellwanger
Is het fotograferen van wilde dieren niet gevaarlijk?
“Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Een goede gids let namelijk op mijn veiligheid, en respecteert daarnaast die van de dieren. We blijven altijd op een veilige afstand van wilde dieren, tenzij ze zelf beslissen om dichterbij te komen.”
Heb je tips voor jongeren die ook natuurfotograaf willen worden?
Oefenen is superbelangrijk, het liefst zo veel mogelijk! Daarvoor hoef je geen extreem dure camera te hebben. Ga lekker naar buiten en probeer te spelen met de instellingen van je (telefoon)camera. Ook kun je veel leren van andere (natuur)fotografen.”
Leeuw
Masai Mara, Kenia
“Roar! Een brullende (of eigenlijk gapende) leeuw. Deze dieren slapen bijna de hele dag, waardoor het lastig is om een actieshot van ze te maken.”
© Meline Ellwanger
WWF YOUTH magazine
Dit artikel stond in het WWF YOUTH magazine. Wil jij het magazine ook ontvangen? Word dan WWF YOUTH member!