Steve Morello / WWF

Koning in de knel

Prachtig hè, deze leeuw. Met trots paradeert hij over de vlaktes van Afrika.
Maar helaas zingt de koning van het dierenrijk niet altijd ‘Hakuna Matata’.

Tekst: Dina Diek

Niet alleen stroperij vormt een bedreiging voor deze dieren; ook hun leefgebied
krimpt. Van de ruimte die de leeuwen oorspronkelijk hadden is nog maar 8 procent over. Nu hebben ze een veel kleiner gebied om te leven en jagen, waardoor ze vaker met mensen in aanraking komen.

BAD BLOOD

Leeuw en mens kunnen elkaar aardig in de weg zitten. De lokale bevolking die vaak al weinig geld heeft, verliest door toedoen van de leeuw hun vee of zelfs mensenlevens. Daardoor worden leeuwen uit angst of boosheid door boeren neergeschoten of vergiftigd. Ondanks het feit dat de leeuw geen natuurlijke roofvijanden heeft, is het aantal leeuwen onder andere door deze leeuw-mens conflicten in de afgelopen 20 jaar met wel 40% gedaald.

Redmich / Shutterstock

DE BRUL VAN EEN LEEUW KAN JE TOT WEL 8 KM VER HOREN

WAKA WAKA

Om het aantal leeuwen niet verder te laten afnemen, zijn in Namibië en Botswana lion rangers aangesteld. Samen met WWF zorgen zij voor ‘early warning systems’ - speciale ontvangers die alarm slaan als er een leeuw met  een zenderhalsband dicht in de buurt is. Dit geeft boeren de tijd om hun dieren veilig te stellen, terwijl de lion rangers de leeuw met veel geluid, licht en vuur verjagen. Zo lopen het vee en de mensen die in de buurt van leeuwen wonen een stuk minder gevaar, en komen lokale boeren minder in de verleiding om de leeuwen te doden.

naturepl / Anup Shah / WWF

Meer lezen?

Wil je meer ontdekken uit het YOUTH-magazine van september 2022 of een van de andere edities?

Naar alle edities