youthmag
Jonge koks in beeld
Elke dag maar bedenken wat je moet eten is voor de één een dagtaak en voor de ander het hoogtepunt van de dag. Richello (22), Anne (19) en Douwe (23) vinden koken een leuke uitdaging en ze doen dat het liefst klimaatvriendelijk. Ze delen hun recepten met je!
Richello's vegan curry
Dit heb je nodig:
- 1 theelepel mosterdzaad
- 3 theelepels kardemom
- chilipoeder/gedroogde chili op gevoel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram gember
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel garam masala
- zout en peper op smaak
- 100 ml groentebouillon
- 1 blik rode linzen
- 1 blik tomaten
- 1 blik kokosmelk
Zo maak je het:
- Fruit de ui en knoflook.
- Voeg alle kruiden en de gember toe.
- Doe de linzen en tomaten in de pan.
- Blus af met de kokosmelk en de groentebouillon.
- Laat het even pruttelen.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Serveer met rijst of brood.
Anne's meelwormenfalafel
Dit heb je nodig:
- 400 gram kikkererwten
- 50 gram meelwormen
- 1 sjalotje of ui
- 4 tenen knoflook
- 3 theelepels bakpoeder
- 1/2 bosje koriander
- 1/2 bosje peterselie
- 2 tl komijn
- peper
- zout
- olijfolie
Ingrediënten groentesaus:
- Zo'n 800 gram leftover-groenten (Anne gebruikte prei, paarse zoete aardappel en wortel)
- olie en kruiden naar wens
- 200 ml kokosmelk
Ingrediënten gegrilde groenten:
- 200 gram trostomaatjes
Ingrediënten flatbread:
- 300 gram bloem
- 2 gram zout
- 1 tl bakpoeder
- 50 gram plantaardige boter
- 175 ml plantaardige melk
Zo maak je het:
- Doe de kikkererwten, meelwormen, sjalot, knoflook, bakpoeder, koriander, peterselie, komijn, peper en zout in een keukenmachine en maal het tot je van het mengsel bolletjes kunt draaien.
- Draai bolletjes en bak ze knapperig aan beide kanten.
- Maak de groentesaus door alle groenten die je nog in de koelkast hebt liggen in de oven te doen en maal het samen met de kokosmelk in een blender tot een gladde substantie.
- Gril de tomaatjes apart in de oven en leg deze boven op de saus.
- Maak het fladbread door een deeg te kneden van de ingrediënten. Leg de bol even weg om te rusten.
- Deel de bol in vieren en rol elk stukje uit.
- Verhit de grillpan en bak het fladbread aan beide kanten gaar.
Douwe's boboti
Dit heb je nodig:
- 2 grote uien
- 2 tenen knoflook
- 2 pakjes vegan gehakt
- 150 gram wortel (julienne)
- 200 gram sperziebonen
- 1 rode peper
- handje rozijnen
- handje amandelschaafsel
- rasp van halve citroen
- 1 appel
- 1 banaan
- 2 plakken brood
- 14 ml witte wijnazijn of appelazijn
Ingrediënten kruidenmix:
- 3tl kerriepoeder (madras)
- 2tl korianderpoeder
- 1el gemberpoeder
- 2el fijngehakte selderie
- 2tl kurkuma
- 1tl gemalen kaneel
Ingrediënten bovenlaagje:
- 250 ml vegan kookroom
- 4tl kurkuma
- peper en zout
Zo maak je het:
- Fruit de gesnipperde ui en knoflook ca. 5 minuten.
- Voeg gehakt toe en kruid het geheel met ketjap manis en peper.
- Voeg de wortel, de gekookte sperziebonen in stukjes en de fijngesneden rode peper toe.
- Voeg vervolgens de rozijnen, het amandelschaafsel, de citroenrasp en de fijngesneden appel toe samen met de kruidenmix en laat ca. 20 min pruttellen.
- Laat het brood weken, knijp het uit en prak die samen met de banaan. Roer dit vervolgens door het gerecht heen samen met de azijn.
- Schep het geheel in een ingevette ovenschaal en giet het mengsel voor het bovenlaagje eroverheen. Stop de ovenschaal in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat het staan totdat het bovenlaagje hard wordt en bruin begint te worden. Eet het met rijst.