Wat is klimaatverandering?
Het is tegenwoordig hot topic: klimaatverandering. Dat we beter voor de wereld moeten zorgen, weet jij inmiddels wel. Maar waarom eigenlijk? Wat houdt klimaatverandering eigenlijk precies in? Check it out!
Allereerst: wat is het klimaat?
Ben je vandaag al op de fiets gestapt? Bevroren je vingers bijna van de kou, werd je nat van de regen, zag je weinig door de mist, genoot je van de zon in je gezicht of waaide je misschien bijna van je fiets af? Het weer is niet altijd hetzelfde. Uiteraard is het in de winter meestal een stuk kouder dan in de zomer. Maar het weer kan ook vandaag precies over een jaar totaal anders zijn. Om er achter te komen of het weer verandert, kijken onderzoekers naar hoe het weer gemiddeld was in de afgelopen dertig jaar. Ze kijken dan naar de temperatuur, hoe hard de wind waaide, hoeveel regen, sneeuw, mist, hagel er was en hoeveel wolken er door de lucht zweefden. Die gemiddelde zogenoemde weerstoestand noemen we het klimaat.
Warning: opwarmingsgevaar!
Het klimaat op aarde verandert. In de afgelopen 130 jaar is het op aarde één graad Celsius warmer geworden. Dat klinkt misschien weinig. Maar alleen al die ene graad heeft gevolgen voor het leven op aarde. Not so very cool dus! Dat de aarde opwarmt, komt door broeikasgassen. Die zitten in een laag om de en houden warmtestraling tegen. De warmte die eigenlijk van de aarde weg wil, wordt door deze gassen teruggestuurd naar de aarde. Hierdoor warmt de aardbol op.
Hierdoor komen er steeds meer broeikasgassen in de lucht.
-
1
Energie opwekken
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dat zijn brandstoffen die uit de aarde worden gehaald en op kunnen raken. Aardgas, steenkool en aardolie bijvoorbeeld. Energieleveranciers gebruiken deze brandstoffen om energie mee op te wekken.
-
2
Boerende koeien
Ook komt er meer broeikasgas in de lucht door vee, zoals koeien en schapen. En daar hebben we er nogal veel van op onze planeet! Koeien eten gras. Dat wordt verteerd in hun buik. Tijdens dat proces ontstaat er de stof methaan. Koeien stoten dit gas uit via hun mest en door het laten van scheten en boeren.
-
3
Ontbossing
Bomen zijn fantastische luchtverversers. Ze halen het broeikasgas CO2 uit de lucht en zetten dit om in zuurstof! Maar er worden veel bomen door mensen gekapt. Daardoor komen al die gassen alsnog in de lucht terecht.
-
4
Natuurlijke oorzaken
Het klimaat verandert niet alleen door de mens. Er zijn ook natuurlijke oorzaken; de zon, vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen bijvoorbeeld.
Wist je dat
Wist je dat de temperatuur bepaalt of er uit een zeeschildpad-ei een mannetje of vrouwtje komt? Als het te warm is op het strand, worden er alleen vrouwtjes geboren. Maar eh… Met wie moeten zij dan voor nakomelingen zorgen?
Wat gebeurt er als de aarde opwarmt?
-
1
IJs smelt
Door de opwarming van de aarde, smelt het ijs. Hoe meer ijs smelt, hoe hoger het zeewater komt te staan. Het gevolg: overstromingen!
-
2
Voedseltekort
In een warmer klimaat groeien bepaalde gewassen minder goed. Er wordt dan bijvoorbeeld minder maïs, tarwe en rijst verbouwd. Dit zorgt voor voedseltekort in de wereld.
-
3
Droogte of stormen
Een verandering van het klimaat, zorgt voor extreme weersverschijnselen. Megaveel regen of juist een heel lange droge periode bijvoorbeeld.
-
4
Dieren sterven uit
Niet alle plant- en diersoorten leven even goed in een warmer klimaat. Die sterven dan uit. Ook kunnen dieren uitsterven doordat hun leefgebied verdwijnt. De ijsbeer bijvoorbeeld, die zonder ijs geen zeehonden meer kan vinden.