Bevers in Nederland

Toekomstkunde les 10

Karsten Reiniers ARK Natuurontwikkeling

Ruim 150 jaar kwamen bevers niet voor in Nederland. Tot er in 1988 enkele exemplaren uit Duitsland werden gehaald om ze in ons land te laten terugkeren. En met succes! Er leven ongeveer 5.000 bevers in Nederland. Wat is ervoor nodig (en is het nodig?) om diersoorten terug te laten keren? Dat ontdekken kinderen met deze Toekomstkunde-les.

Groep 5 en 6

Kinderen leren dat de bever terug van weggeweest is. Ze komen erachter hoe hij leeft en maken een rijm of rap om dit bijzondere waterknaagdier in het zonnetje te zetten.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Als tip voor de kinderen kun je de woorden doorstrepen die niet in het verhaaltje passen. De woorden die kinderen moeten gebruik zijn de volgende: waterplanten, rivier, knaagdieren, boomschors, burcht, takken.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden.  Het is een kort artikel, deze kun je eventueel samen lezen.

Opdracht 4

Je kunt deze vraag goed klassikaal bespreken. Dieren die vroeger in Nederland leefden zijn o.a. de Lynx, de Bruine beer, de Eland en de Tarpan (een wild paard).

Maar kennen de kinderen ook dieren die al teruggekomen zijn? Een heel mooi voorbeeld is natuurlijk de Wolf, maar ook bijvoorbeeld de zeearend is op eigen kracht naar Nederland teruggekeerd.

Wat ervoor nodig is om een dier te laten terugkeren zijn onder andere een gebied waar deze dieren kunnen leven, en voldoende voedsel. Maar ook een veilige omgeving (geens nelwegen etc. in de buurt) is erg belangrijk.

Antwoorden opdracht 1

Als het verhaaltje goed is ingevuld staat er:

Een bever woont in de rivier. Daar bouwt hij een huis van takken, dat noemen we een burcht. Bevers eten vooral waterplanten, maar ook boomschors lust hij graag. Bevers zijn knaagdieren

Twan Teunissen

Groep 7 en 8

Kinderen leren dat de bever met succes is teruggeplaatst in Nederland en onderzoeken of dit ook met andere diersoorten kan gebeuren. Ze maken een lied voor een dier.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Deze opdracht kun je ook klassikaal doen. Laat de kinderen zoveel mogelijk bedenken. In het blokje hieronder staan een aantal antwoorden, belangrijk is dat kinderen ook creatief aan de gang gaan met verzinnen van antwoorden op deze vraag. 

Opdracht 4

In het blok hieronder staan een aantal dieren die vroeger in Nederland leefden maar nu zijn uitgestorven. We hebben gekozen voor uitgestorven zoogdierem maar ook vissen-, insecten-, en vogelsoorten zijn in Nederland in de loop der jaren verdwenen. Op Wikipedia is een uitgebreide lijst te vinden.

Opdracht 5

Je kunt de klas ter inspiratie (voor de melodie) het liedje van Suzan en Freek laten horen, die vind je hier.
Of laat de kinderen een andere herkenbare melodie horen.

Toekomst-vraag

Bespreek deze vraag eventueel klassikaal. Bevers blijken op sommige plekken zoveel schade (dijkverzwakking bijvoorbeeld) aan te richten dat er een beperkt aantal mag worden afgeschoten. Wat vinden ze daar eigenlijk van? En als je niet wilt dat er dieren worden afgeschoten maar er zijn te veel bevers, hoe moet dat dan worden opgelost?

Antwoorden opdracht 1
  • Er zijn bevers in Duitsland gevangen en die zijn uitgezet in Nederland.
  • In bijna alle provincies van Nederland zijn bevers uitgezet die uit Duitsland kwamen.
  • Deze nieuwe bevers ging zich voortplanten, en om te zorgen dat er niet te veel bevers op één plek kwamen te wonen, werden deze jonge bevers ook naar andere plekken gebracht om te wonen.
  • Soms ontsnapten er ook bevers uit dierentuinen, die gingen dan ook gewoon bij rivieren wonen.
Antwoorden opdracht 4

Voorbeelden van uitgestorven dieren in Nederland zijn:

  • Eland
  • Lynx
  • Bruine beer
  • Tarpan (een wild paard)
Janouk op zoek naar bevers in de Biesbosch NTR

Extra video met Janouk

Janouk Kelderman gaat in dit Klokhuis-fragment op zoek naar de bever. Samen met boswachter Thomas speurt ze de Biesbosch af op zoek naar dit grote knaagdier. Gaat het lukken om hem te spotten?

Deze video is geschikt als introductie of afsluiting van de les.

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.