Ola Jennersten / WWF-Sweden

De iconische bizons waren bijna uitgestorven in Europa. Als onderdeel van de  Europese big five is de bizon niet alleen heel bizonder maar ook ontzettend belangrijk voor de variatie aan gras en plantensoorten. 

Waarom bizons goed zijn voor de Europese natuur.

Er is goed nieuws voor de Europese bizons! Er zijn dertien vrouwelijke bizons naar de zuidelijke Karpaten in Roemenië gebracht en tien bizons naar Azerbeidzjan. Deze bizons lopen nu vrij rond in het wild om de natuur gezond te houden.

Het verhaal van de bizon
Vroeger leefden bizons in heel Europa en zelfs in Azië, maar door jacht en verlies van het leefgebied verdwenen ze bijna helemaal. Gelukkig begonnen mensen in 1923 met het redden van de bizons, net voordat ze waren uitgestorven. Ze fokten bizons in dierentuinen en lieten ze daarna weer vrij in de natuur. Nu zijn er weer duizenden bizons in Europa.

Bizons zijn belangrijk
Bizons zijn super belangrijk voor de natuur. Ze eten gras, onkruid en bladeren, waardoor de bossen en graslanden gezond blijven. Ze helpen het gras kort te houden en duwen soms bomen om, zodat er meer licht is voor andere planten. Dit zorgt ervoor dat de bossen en graslanden plekken zijn waar veel verschillende dieren en planten kunnen leven. Bijna 600 soorten dieren en 200 soorten planten worden geholpen door de bizons!

Bizons helpen ook mensen
De terugkeer van de bizon helpt ook mensen. Zo komen er meer banen voor dierenartsen en rangers, en trekt het veel touristen. Dit zorgt voor meer inkomsten voor de lokale dorpen en steden.
Samenwerken voor de natuur
Het Rewilding Europe project zorgt voor de terugkeer van meer wildernis in Europa. Het redden van de bizons is tot nu toe al een succesvol avontuur geweest en laat zien hoe belangrijk het is om samen te werken. Door samen te werken, kunnen we de natuur beschermen en zorgen voor een gezonde planeet voor iedereen.

De uitzet van de Europese bizons

De Europese bizons

Bron bij: Als je nog niet klaar bent met de Europese bizons.