Walrussen leven rond de Noordpool en zijn afhankelijk van het ijs om uit te kunnen rusten. Door klimaatverandering en opwarming van de aarde smelt het ijs en heeft de walrus het steeds moeilijker. 

 

 

Lees het artikel op deze pagina

 

Hoe ziet een walrus eruit?

Je hebt vast wel eens een plaatje of filmpje van een walrus gezien: een grijs-bruin beest van wel 400 tot 1.800 kilo, met een dikke huid en twee slagtanden. Mannetjes en vrouwtjes hebben allebei slagtanden, maar die van de mannetjes zijn langer. En mannetjes zijn ook een stuk groter dan de vrouwtjes.

 

De grootte van een walrus

 

Weetje: Een walrus trekt zichzelf met zijn slagtanden op een ijsschots. Daarom noemen de Inuït (de eerste bewoners van Groenland, Canada en Alaska) de walrus Aivuk of Aivik: de tandloper!

 

Superkrachten van de walrus

  • Walrussen kunnen niet alleen goed zwemmen, ze kunnen ook behoorlijk goed klimmen! Ze liggen soms zelfs bovenop een klif.
  • Ze eten alleen schelpdieren die op de zeebodem leven (kilo's per dag!). 
  • Meestal duiken ze naar schelpdieren op 20 of 30 meter diepte, maar ze kunnen ook wel 100 meter diep duiken!
  • Een walrusjong weegt wel 50 kilo en zit daarvoor 16 maanden in de buik van zijn moeder.
  • Een moeder walrus leert haar jong zwemmen door het tussen haar voorpoten/flippers vast te houden, ze zorgt zo dat het boven water blijft om te kunnen ademen.

Hoe leeft de walrus?
Walrussen leven in ondiep water rond de Noordpool in grote groepen. Het zijn echte kuddedieren: ze liggen graag heel dicht tegen elkaar aan op een ijsschots of strand. Zo’n grote groepen bestaan weer uit kleinere groepen van één mannetje met een paar vrouwtjes eromheen. Ook zijn er vaak een paar groepen jonge mannetjes die bij elkaar leven.

 

walrussen kolonie

Een bedreigde diersoort
Het zee-ijs smelt door klimaatverandering en daardoor raken walrussen hun rustplek kwijt. Ze moeten dan aan land komen waar ze worden gestoord door mensen. En ze worden hier soms opgejaagd door ijsberen die óók naar het land zijn gekomen omdat er minder ijs is.

Daarnaast is er steeds meer scheepvaart in het Noordpoolgebied. Vroeger was dat moeilijk door al het ijs, maar omdat er minder ijs is, zijn er steeds meer schepen. De walrussen vluchten nu vaker omdat ze schrikken van onderwatergeluid.

Red de walrus!
Walrussen hebben onze hulp hard nodig! Er moeten beschermde gebieden komen, vooral in ondiepe zeeën, waar ze in alle rust kunnen leven. Gelukkig is er al een aantal afspraken gemaakt. Zo mogen mensen niet zomaar op walrussen jagen en heeft Rusland bijvoorbeeld gezegd dat er geen mensen mogen komen waar walrussen liggen te rusten.

Walrussen vanuit de ruimte
Er zijn waarschijnlijk nog 225.000 volwassen walrussen op de wereld. Maar dat weten we niet zeker.En we weten ook niet goed of ze in aantal toe- of afnemen. Daarom is tellen belangrijk, en werkt WWF aan het project ‘Walrus from Space’ (wat in het Nederlands betekent ‘walrus vanuit de ruimte’). Onderzoekers kijken hierbij of ze walrussen zien op satellietbeelden; foto’s die vanuit de ruimte van onze planeet worden gemaakt. Op deze foto’s kunnen ze zien hoeveel walrussen er zijn, waar ze leven en welke routes ze nemen. Dat is heel belangrijk. Want als we dat weten, kunnen we ze beter beschermen!

 

Walrus from space