LES 13: De walvis helpt ons klimaat!
Nathalie Houtman werkt als oceanenexpert bij het Wereld Natuur Fonds. Ze weet veel van walvissen. Janouk stelde haar een paar vragen.
Hoi Nathalie, ik las dat onderzoekers iets nieuws hebben ontdekt over de walvis?!
"Dat klopt! Onderzoekers hebben ontdekt dat grote walvissen zoals de potvis en de blauwe vinvis CO2 uit de lucht halen Daarmee zijn ze belangrijk voor de natuur omdat ze klimaatverandering tegengaan."
Ho! Wat is dat ook alweer, klimaatverandering?
"Het wordt warmer op aarde. Daarom smelten gletsjers en grote ijspartijen zoals op de Noord- en Zuidpool sneller. Ook zorgt klimaatverandering ervoor dat mensen en dieren vaker last hebben van extreem weer, zoals lange regenbuien, stormen, enorme droogte en overstromingen.
Klimaatverandering wordt veroorzaakt door gassen in de lucht, zoals CO2. Door verkeer en industrie komen die gassen in de lucht. Bomen kunnen CO2 omzetten in goede gassen. Maar als er te veel CO2 is, lukt dat niet genoeg."
Walvissen die CO2 uit de lucht halen. Hoe doen ze dat?
"Ze bewaren het in hun lichaam, dat gebeurt doordat ze groeien en eten. Het is vergelijkbaar met bomen, die slaan ook CO2 op in hun stammen. Als walvissen sterven, nemen ze het CO2 met zich mee naar de bodem van de zee. Dan komt het dus niet in de lucht maar blijft het onderwater. Ook is walvispoep erg goed tegen CO2."
Wow! Dat moet je mij even uitleggen!
"In de oceanen leven piepkleine diertjes en plantjes: plankton. Walvispoep is een ideaal hapje voor plankton, ze kunnen er goed van groeien. De plankton-plantjes zetten CO2 om in zuurstof. Het zijn dus eigenlijk een soort mini-boompjes!
Als er minder walvispoep is, kan plankton dus niet goed groeien. Dan maken ze minder zuurstof en blijf er meer CO2 in de lucht."
Wat bijzonder! We moeten dus goed voor de walvissen blijven zorgen.
"Jazeker. Er leven er nog wel 1 miljoen, maar dat waren er zo’n 60 jaar geleden nog 5 miljoen. Door walvisjacht zijn er veel verdwenen. Walvissen hebben tegenwoordig nog last van verboden jacht, maar ook van plastic in de zee, visnetten en botsingen met grote schepen. Tijd om daar wat aan te doen!"