Wegwerpplastic in huis
Les 23: Toekomstkunde over wegwerpplastic. Kinderen gaan zelf op onderzoek in hun eigen huis en bedenken alternatieven.
Eenmalig gebruik
Per minuut worden er wereldwijd 1 miljoen drinkflesjes verkocht... gemaakt van plastic. De uitvinding van licht en goedkoop materiaal wordt alsmaar meer gebruikt. Voor natuur heeft dat gevolgen. (Zee)dieren stikken erdoor of raken erin verstrikt.
Vanaf 2021 zijn een aantal soorten wegwerpplastics verboden in Europa. Zoals rietjes, ballonstokjes, wattenstaafjes en wegwerpbestek. Maar wat kunnen we vandaag al doen om de plastic soep te verminderen en de oceanen vrij te houden van nog meer plastic? Dat ontdekken kinderen met deze les van Toekomstkunde.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6
Kinderen denken na over een leven met en zonder plastic en zoomen in op wegwerpplastic. Ze zoeken in huis naar wegwerpplastic en bedenken alternatieven.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8
Kinderen denken na over plastic in hun huis en gaan zelf op onderzoek naar wegwerpplastic. Ze speuren door het huis en bedenken alternatieven voor gevonden plastic. Dit verwerken ze op een creatieve manier.
Op zoek naar plastic
Met deze les gaan kinderen zelf op zoek naar plastic in huis. Er is gekozen voor een spelvorm waarbij kinderen 3 of 4 minuten de tijd hebben en zoveel mogelijk (wegwerp)plastic moeten vinden. Ook goed om in beweging te komen!
Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor een wereld zonder plasticvervuiling van de oceaan. Benieuwd hoe jij kan bijdragen? Lees dan verder.