Ballonnen oplaten
Les 33: Toekomstkunde over het oplaten van ballonnen en keuzes die gemeenten zelf kunnen maken om de natuur schoon te houden.
Vervuiling
Een mooi gezicht: kleurrijke ballonnen in de lucht tijdens een feestje. Maar is het wel een goed idee om ballonnen op te laten? In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten is het oplaten van ballonnen (nog) niet verboden.
Gelukkig verbieden steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen, zo blijkt uit onderzoek van Stichting de Noordzee. Met deze les van Toekomstkunde ontdekken kinderen welke schade het oplaten van ballonnen veroorzaakt in de natuur en dat er ook duurzame alternatieven zijn om iets te vieren of te herdenken. Ze doen onderzoek naar het standpunt van hun eigen gemeente en komen vervolgens in actie.
Foto: Stichting de Noordzee
LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6
Kinderen leren wat de gevolgen van ballonen in de natuur zijn. Ze ontdekken of het toegestaan is om ballonnen in hun gemeente op te laten en staan hier bij stil. Ze komen in actie door een brief aan hun gemeente te schrijven waarin ze aandacht vragen voor het probleem.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8
Kinderen leren dat het oplaten van ballonnen voor veel problemen in de natuur kan zorgen. Ze ontdekken welk ballonnen-beleid hun gemeente hanteert. Vervolgens komen ze in actie door een creatief bericht te schrijven aan hun gemeente over dit probleem.
TIP: Alternatieven
Ballonnen zijn vrolijk en feestelijk. Zolang ze maar niet in de natuur terecht komen. Ben je benieuwd naar hoe je een leuk feestje kunt geven zonder ballonnen?
Bekijk dan deze tips! Hier staan alle duurzame alternatieven voor een ballonnen op een rijtje. Probeer de tips uit en kies voor het volgende feestje op school of thuis voor iets anders dan ballonnen!