toekomstkunde19-20

Ballonnen oplaten

Les 33: Toekomstkunde over het oplaten van ballonnen en keuzes die gemeenten zelf kunnen maken om de natuur schoon te houden.

Vervuiling

Een mooi gezicht: kleurrijke ballonnen in de lucht tijdens een feestje. Maar is het wel een goed idee om ballonnen op te laten? In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten is het oplaten van ballonnen (nog) niet verboden.

Gelukkig verbieden steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen, zo blijkt uit onderzoek van Stichting de Noordzee. Met deze les van Toekomstkunde ontdekken kinderen welke schade het oplaten van ballonnen veroorzaakt in de natuur en dat er ook duurzame alternatieven zijn om iets te vieren of te herdenken. Ze doen onderzoek naar het standpunt van hun eigen gemeente en komen vervolgens in actie.

Foto: Stichting de Noordzee

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren wat de gevolgen van ballonen in de natuur zijn. Ze ontdekken of het toegestaan is om ballonnen in hun gemeente op te laten en staan hier bij stil. Ze komen in actie door een brief aan hun gemeente te schrijven waarin ze aandacht vragen voor het probleem.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren dat het oplaten van ballonnen voor veel problemen in de natuur kan zorgen. Ze ontdekken welk ballonnen-beleid hun gemeente hanteert. Vervolgens komen ze in actie door een creatief bericht te schrijven aan hun gemeente over dit probleem. 

TIP: Alternatieven

Ballonnen zijn vrolijk en feestelijk. Zolang ze maar niet in de natuur terecht komen. Ben je benieuwd naar hoe je een leuk feestje kunt geven zonder ballonnen?  

Bekijk dan deze tips! Hier staan alle duurzame alternatieven voor een ballonnen op een rijtje. Probeer de tips uit en kies voor het volgende feestje op school of thuis voor iets anders dan ballonnen! 

 

Achtergrondinformatie van WWF

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!