Aardig eten in het donker
Geniet tijdens Earth Hour van een uitgebreid diner dat ook aardig is voor de planeet. We hebben een voor-, hoofd- en nagerecht voor je uitgekozen, allemaal vegetarisch én plantaardig. De recepten zijn bedacht door het Voedingscentrum. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 300 gram asperges
- 100 ml (groente)bouillon met minder zout
- 50 ml plantaardige melk
- Nootmuskaat
- 2 takjes peterselie
Bereiding
- Schil de asperges en snijd het onderste harde deel eraf. Snijd de asperges in stukken.
- Kook de stukken asperge in de bouillon in ca. 8 minuten gaar.
- Neem de aspergepunten eruit en houd ze apart.
- Pureer de rest van de asperges met de bouillon fijn.
- Breng dit weer tegen de kook aan en roer er de melk door.
- Maak de soep op smaak met wat nootmuskaat en verdeel het over 2 kommen.
- Garneer de soep met de achtergehouden aspergepunten en een beetje peterselie.
Ingrediënten
- 10 gram gedroogde paddenstoelen
- 150 gram zilvervliesrijst
- ¼ groentebouillontablet met minder zout
- 400 gram groene kool
- 2 sjalotjes
- 2 eetlepels vloeibare plantaardige margarine
- 150 gram (gemengde) paddenstoelen
- Peper
- 50 gram hazelnoten
Bereiding
- Was de gedroogde paddenstoelen. Week de paddenstoelen 15 minuten in 100 ml heet water.
- Doe de paddenstoelen in een zeef en vang het vocht op.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar met het stukje bouillontablet en het weekvocht van de paddenstoelen. Vul dit vocht aan met water tot de aangegeven hoeveelheid.
- Maak de groene kool schoon en snijd het in repen. Kook de kool in een bodempje water in 10 minuten gaar.
- Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
- Fruit de sjalotjes met de geweekte paddenstoelen in 1 eetlepel margarine zacht.
- Maak intussen de verse paddenstoelen schoon.
- Bak de paddenstoelen op hoog vuur in de resterende margarine. Strooi er peper over.
- Bak de gare rijst met de paddenstoelen mee en schep het geweekte paddenstoelenmengsel erdoor.
- Hak de hazelnoten grof en strooi ze erover. Serveer de kool erbij.
![](/globalassets/afbeeldingen/kom-in-actie/campagnes/2023/2023-earth-hour/chocodiscs-voedingscentrum.jpg?mode=crop&autorotate=true&upscale=False&width=930)
Chocodiscs
Nagerecht in het donker
Een vegan nagerecht van zwarte bonen, lekker veel om ook na Earth Hour nog van te genieten
15 personen | 15 minuten | nagerecht
Ingrediënten
- 25 gram havermout
- 3 eetlepels geschaafde amandelen
- 1 klein blikje zwarte bonen (uitlekgewicht 130 gram)
- 50 gram walnoten, ongezouten
- 100 gram dadels, zonder pit
- 1 eetlepel cacaopoeder
Bereiding
- Maal de havermout met een staafmixer fijn.
- Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
- Spoel de zwarte bonen af en laat ze goed uitlekken.
- Hak de walnoten klein.
- Maal de zwarte bonen met de dadels met een staafmixer fijn.
- Meng de walnoten, de havermout en de cacao erdoor.
- Vorm er een rol van.
- Snijd de rol in 15 schijfjes. Wentel de schijfjes door de gehakte amandelen.
Recepten zijn van het Voedingscentrum