Priknick: prikken en picknicken in Purmerend
Driehonderd vrijwilligers die samen 253 kilo aan zwerfvuil van de straten rapen. Dat gebeurde tijdens de Priknick op 1 juni in Purmerend. In totaal werden 65.000 stukken plastic geraapt!
Het idee voor een Priknick kwam van Peggy Rolvink, zij zag namens Rotary Purmerend een mooie kans de gemeente en inwoners samen te laten komen door zwerfvuil te rapen. “Zo is Priknick ontstaan. Samen afval opruimen, samen picknicken en samen muziek maken.” Het idee werd breed gedragen: meer dan 300 mensen waren op de been, waaronder vijf wethouders.
‘Mama, dit mag niet’
En het opruimen bleek hard nodig. Plastic – wat niet afbreekt in de natuur – was het meest voorkomende zwerfvuil “We vonden zoveel afval langs de weg, vooral bij stoplichten. Mensen moeten ervan bewust worden dat afval dat op de grond gegooid wordt gaat zwerven. Eenmaal in de natuur kan het schade aanrichten aan vogels en andere dieren.” Die bewustwording zag ze met eigen ogen toen haar 7-jarige dochter de volgende dag thuiskwam met handenvol plastic. “’Mama, dit mag niet, hè’, zei ze.”
Wat Peggy vooral bijzonder vond, wat het enthousiasme van mensen. “Je ziet, de neuzen staan dezelfde kant op, iedereen doet mee. Mensen krijgen er een goed gevoel van. Als je 65.000 stukken plastic kan verwijderen uit de natuur, in slechts een paar uur tijd, dan zet dat aan tot meer.” Ze heeft nu de ambitie om de Priknick groots uit te gaan rollen en hoopt dat andere gemeenten het ook op willen pikken.
Verbinding tussen mensen
Wat maakte deze editie nou zo succesvol? Volgens Peggy was het juist die verbinding tussen mensen. “Je ziet dat iedereen meedoet: Jongeren, mensen in rolstoelen, vluchtelingen, mensen met veel geld, mensen met minder geld.” Ook bedrijven waren geïnteresseerd om mee te doen. “Sponsoring vinden was nog het minst moeilijk,” aldus Peggy. En dan nog de vijf wethouders die in hun vrije tijd kwamen prikken.
Prikgroepjes
Bij de gemeente Purmerend kunnen gratis prikkers, vuilniszakken en handschoenen worden opgehaald. “Meer gemeenten bieden dit aan. Je kunt dus al heel makkelijk zelf aan de slag! Maar samen prikken is natuurlijk wel leuker.” Zo ontdekte Peggy dat er al Facebook-groepen bestaan voor prikgroepjes. “Die deden dit al op eigen initiatief, met groepjes van vijf tot acht deelnemers die hun eigen buurt bijhouden.”
Ook meedoen met een Priknick? Ga naar de website voor meer informatie. Of bekijk hier de video van de afgelopen editie.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).