De projecten
De komende jaren willen wij stevig inzetten op het innoveren van ons natuurbeschermingswerk, om zo nog meer effect te bereiken. De innovatieve projecten waar jij aan kunt bijdragen staan hieronder uitgebreid beschreven.
Steun de natuur
Ontdek de projecten
Innovatief verdienmodel voor lokale natuurbeschermers
Het Wildlife Credits programma biedt een nieuwe stroom van financiering voor natuurbescherming, waarbij de lokale bevolking direct beloond wordt voor resultaat. Lokale gemeenschappen leven vaak onder moeilijke omstandigheden en samen met wilde, risicovolle dieren. Om de gebieden en wildlife te beschermen horen ze beloond te worden voor hun natuurbeschermingsresultaten. En leren ze te accepteren om samen met wilde dieren te leven en de bijkomende kosten zoals verlies van vee en oogst.
Twee proefprojecten blijken succesvol, het aantal wilde dieren groeit en de lokale bevolking profiteert hiervan. De toeristenindustrie en bedrijven betalen. In een toeristenlodge bijvoorbeeld betalen toeristen naar rato van het aantal wilde dieren dat ze tijdens safari's zien. Hoe meer dieren hoe hoger het bedrag dat als beloning uitgekeerd wordt aan de lokale bevolking voor het beheren van de wildpopulaties.
Het Wildlife Credits programma
Aanpak plastic in Caribisch Nederland
Caribisch Nederland heeft een rijke en schitterende onderwaternatuur met koraalriffen, zeeschildpadden en vele soorten kleurrijke vissen. Plasticvervuiling bedreigt deze natuur. Dit moet en kan stoppen. Met ons Plastic Smart programma werken we samen met lokale partijen aan een afval-onderzoek met citizen science en A.I. app-technologie.
Met jouw structurele steun kunnen wij een nieuw marine litter montoring programma opzetten om in één keer, regionaal, de meeste vervuilende plastics bij de bron te kunnen aanpakken.
Plastic in de natuur
“Plasticvervuiling is een wereldwijde bedreiging voor de natuur, helaas ook voor onze prachtige Caribisch Nederlandse natuur. We kunnen de plasticvervuiling daar stoppen, maar daarvoor zijn alle hens aan dek nodig. Wil jij ons helpen?” aldus oceaanexpert Arjan de Groene.
Innovatie tegen illegale ontbossing
Het is een van de grootste bedreigingen voor de natuur: (illegale) ontbossing. Tussen 2004 en 2017 is wereldwijd meer dan 43 miljoen hectare ontbost – meer dan 10 keer de oppervlakte van Nederland! Dit enorme getal is de optelsom van ontbossingsgegevens uit in totaal 24 gebieden wereldwijd waar veel ontbost is en waar bos bedreigd wordt. Bossen leveren water, voedsel, medicijnen en bouwmaterialen. Ook zijn ze onmisbaar voor de opslag van CO2.
Ontbossing is een moeilijk aan te pakken probleem, maar wanneer we kunnen voorspellen waar en wanneer bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen. Huidige systemen waarschuwen wanneer het kappen van bomen is begonnen, en er dus al schade is toegebracht.
Ingrijpen voordat de ontbossing plaatsvindt
Het innovatieve Early Warning System (EWS) waarschuwt vóórdat illegale ontbossing plaatsvindt. Dit nieuwe model verbindt big data, zoals satellietbeelden, en menselijke activiteit, zoals mobiel verkeer en de aanleg van wegen. Als er een weg wordt aangelegd, kan deze gebruikt worden als toegangsweg voor machines om bomen te kappen. Zodra een dergelijke verandering gesignaleerd wordt, gaat er een alert naar relevante personen. Zij kunnen dan op tijd actie ondernemen om illegale ontbossing te voorkomen.
Met jouw structurele steun kunnen we satellietbeelden en big data inzetten om te voorspellen waar nieuwe ontbossing gaat plaatsvinden en dit te voorkomen.
Lees meer over dit project
Early Warning System
Big data en satellietbeelden
“Dit nieuwe model verbindt big data, zoals satellietbeelden, en menselijke activiteit, zoals de aanleg van wegen, die vaak gebruikt worden als toegang voor machines om bomen te kappen. Zodra een dergelijke voorspelling gesignaleerd wordt, kunnen de relevante personen op tijd actie ondernemen om illegale ontbossing te voorkomen,” aldus Natuurbeschermer Jorn Dallinga.
Vrijstromende Europese rivieren
In Europa is er voor elke kilometer rivier één dam. Zalmen, palingen en andere trekvissen stoten daardoor gemiddeld bijna elke kilometer hun neus in Europese rivieren. Er zijn tienduizenden dammen in Europa die geen functie meer hebben of die in verval zijn geraakt. Deze dammen zorgen ervoor dat rivieren niet meer stromen. Hierdoor kunnen vissen hun paai- en voedselgebieden niet bereiken. Trekvissen zoals de zalm, de steur en de paling zijn sterk in aantal verminderd of verdwenen. En dit heeft weer gevolgen voor visetende vogels en dieren, zoals de lepelaar, de zwarte ooievaar en de otter. Het resultaat: de populaties van migrerende zoetwatervissoorten zijn sinds 1970 in Europa met gemiddeld 93% gedaald.
Dammen verwijderen
Een simpele oplossing
Gelukkig is er een simpele oplossing: we halen deze dammen weg! Het weghalen van dammen heeft enorme positieve gevolgen voor de gezondheid van rivieren en riviernatuur. Trekvissen keren snel terug en daarmee visetende vogels. En de hernieuwde riviernatuur biedt volop kansen voor recreatie: zwemmen, wandelen en spelen. Dit is goed voor de lokale toeristische industrie en geeft een belangrijke economische impuls aan het omringende gebied. Het verwijderen van dammen is één van de meest effectieve manieren om natuur te herstellen met direct resultaat!
Met jouw structurele steun hebben wij de middelen om dammen weg te halen uit de rivieren en de natuurlijke stroom weer op gang te brengen.
Lees meer over dit project
Directe verbetering
“Er is geen enkele maatregel die meer natuurimpact heeft dan Dam Removal! Haal een dam en stuw weg en trekvissen trekken onmiddellijk de rivier op waar ze vaak in 100 jaar niet meer zijn geweest. Er liggen meer dan 100.000 dammen in Europa die geen enkele functie meer hebben. Die moeten en kunnen weg en we hebben een lijst van dammen die klaar zijn om verwijderd te worden,” vertelt natuurbeschermer Merijn Hougee.