Recyclen
Verklein je voetafdruk door materialen opnieuw te (laten) gebruiken!
Waarom is recyclen zo belangrijk?
Meer dan de helft van het plastic dat in de oceanen terechtkomt, komt uit vijf Aziatische landen: China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. De economie van deze landen groeit hard, maar de afvalverwerking is er slecht geregeld. Het is dus van groot belang deze te verbeteren. WWF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen we laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar we beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China).
Wat jij kan doen
Nog beter dan recyclen, is je verbruik verminderen. Koop bijvoorbeeld van winkels die je de keuze geven plastic-vrij te shoppen. Neem je eigen bakjes mee of maak gebruik van de duurzame alternatieven voor plastic zakjes om je groente en fruit in te doen. En breng je eigen boodschappentas mee. Maar niet alles is zonder verpakking te koop, en een leven zonder een mobiele telefoon of computer is voor velen niet realistich. Gelukkig kan je bijna al je spullen recyclen.
-
1
Afvalscheidingswijzer
Twijfel je over een stuk afval en wil je weten hoe je het kunt scheiden? Check dan de afvalscheidingswijzer. Voer het product in waar je over twijfelt en je ziet direct wat de beste manier is om het te scheiden.
-
2
Kindercadeautje dubbel?
Je kent het wel, eerst Sinterklaas en dan kerstcadeautjes. Je kind wordt enorm verwend en soms krijgt je kind zelfs een dubbel cadeautje. Wist je dat er in Nederland 61.000 kinderen zijn die hun verjaardag niet kunnen vieren? Doneer het dubbele cadeautje aan Stichting jarige job, een dubbel cadeautje mist je kind niet en de Stichting zal zorgen voor een goede bestemming.
-
3
Leren door te slopen
Kapotte electronica of andere apparaten? Bijna alle scholen staan te springen om apparaten voor de sloophoek. Een plek waar kinderen veilig apparaten uit elkaar kunnen halen om ervan te leren. Haal wel even de batterijen uit de apparaten. En een apparaat met een lithium batterij is uiteraard niet geschikt voor kinderhanden.
Heeft de school van jouw kind geen sloophoek? Vrijwel iedere bouwmarkt of electronicawinkel heeft een plek waar je oude electronica kan inleveren voor recycling, net als alle afvalscheidingsstations van de gemeente. Kijk op wecycle.nl voor meer informatie. -
4
Oud afval wordt een kunstwerk
Oude verpakkingen, plastic flessen, wc-rollen, keukenrollen, oud papier, lintjes, touw, bakjes, eierdozen. Je kan het zo gek niet bedenken of scholen gebruiken het om knutselwerkjes van te maken. Geef jouw afval een tweede leven.
-
5
Meubels recyclen
Overweeg om je nieuwe huis in te richten met tweedehands meubels. Met een beetje speurwerk vind je prachtige en soms nieuwe vloerkleden, banken, tafels, stoelen en kasten. Niet de kleur die je voor ogen had? Een likje verf verandert een oud kastje in een mooi, hip kastje.
Zelf meubels over? Er zijn allerlei platformen waar je je meubels te koop of gratis kan aanbieden. -
6
Frituurvet recyclen
Is je frituurvet toe aan een vervanging? Gooi je oude frituurvet niet weg maar lever het in bij een van de 2500 inzamelpunten zodat het gerecycled kan worden tot biobrandstof.
-
7
Stof en kleding recyclen
Kleding die nog in goede staat is kan je recyclen door het te doneren of weer te verkopen. Maar weet je dat je versleten kleding ook kunt inleveren? De nog goede producten worden gescheiden van de slechte. En van dit laatste wordt nieuw garen gesponnen, isolatiemateriaal of poetslappen gemaakt.
-
8
Kippen houden
Wist je dat kippen alleseters zijn? Restjes gekookte groenten, gekookte pasta, rijst of aardappelen, ze houden van alles. En afhankelijk van het ras krijg je er heerlijke eitjes voor terug.
-
9
Geef oud gereedschap een tweede leven
Wist je dat je oud gereedschap kan inleveren bij je bouwmarkt? Dit word opgeknapt en gegeven aan mensen in ontwikkelingslanden.
-
10
Kartonnen dozen hergebruiken
Elke keer als er een online bestelling afgeleverd wordt heb je weer een kartonnen doosje. En wat dacht je van schoenendozen? Bewaar de dozen en gebruik ze om je volgende cadeautje in in te pakken. Met een lintje en wat verf maak je er een prachtig kunstwerk van. Of bouw een grote doos om in een kasteel of garage voor je kind of buurkinderen, op Pinterest vind je honderden ideëen, kastelen, een piratenschip of een winkeltje. Met een schaar en een rol tape heb je het zo in elkaar geknutseld.
-
11
Toners, batterijen en oude mobiele telefoons inleveren
Lever je batterijen in bij supermarkten, bouwmarkten of scholen. Je oude cartridges en mobiele telefoons kan je recyclen door ze te doneren aan Eeko die met de opbrengsten verschillende goede doelen steunt waaronder ook WWF.
-
12
Gooi je oude slaapzak niet weg
Gooi je oude slaapzak niet weg maar geef deze aan Sheltersuit die er warme jassen van maakt voor daklozen.
-
13
Oude verrekijker of telescoop recyclen
Lever je oude verrekijker of telescoop in bij Vogelbescherming Nederland, of stuur deze op. De Vogelbescherming kijkt of ze bruikbaar zijn voor vogeltellers of voor educatieve projecten in Nederland of ontwikkelingslanden en knapt ze op. Op scholen is bijvoorbeeld vaak geen geld voor verrekijkers, terwijl dat de plek is om de liefde voor en kennis van de natuur over te dragen.
Wat WWF doet
-
1
Plasticproject in Rio de Janeiro
In Rio de Janeiro heeft WWF samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties een succesvol voorbeeldproject op poten gezet. We hebben een inwoner van de sloppenwijken geholpen een bedrijfje te starten dat plastic verzamelt en verwerkt tot een nieuwe grondstof. Zo komt het plastic niet in de Carioca Rivier en de Guanabara Baai terecht. Met een bijbehorende campagne maken we mensen bewust van het feit dat plastic waarde heeft en je het dus niet zomaar weg moet gooien.
-
2
Recycling op Bonaire
Bonaire, het meest exotische stukje Nederland, kampt ook met een groot plasticprobleem. Vooral op de oostkust van het eiland spoelt schrikbarend veel plastic aan. Samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties zijn we een proef gestart met de bouw van machines waarmee plastic gerecycled kan worden. Hiermee willen we producten maken die tot nog toe geïmporteerd werden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook werkgelegenheid.
Producten in onze webshop van gerecyclede materialen