Terugblik: schoonmaakactie Utrecht
Na het succes van het Plastic Vissen in de Utrechtse grachten van 20 oktober jl. is het WWF-regioteam Utrecht e.o. (WWF Utrecht) op 2 juni jl., de dag na de Canal Pride, weer de grachten opgegaan om samen met enthousiaste Rangers, hun ouders en andere geïnteresseerden het plastic uit het water te vissen.
Tegelijkertijd organiseerde de Green Office van Universiteit Utrecht een plogging run om tijdens het hardlopen het zwerfafval van de straat op te ruimen. Ook was WWF Utrecht samen met partners op de Stadhuisbrug met een stand aanwezig om geïnteresseerden meer te vertellen over de actie en om mensen te inspireren om bewuster met plastic om te gaan.
De opbrengst
Naast alle schoonmaakacties van de gemeente Utrecht, die in totaal zo’n 10.000 tot 15.000 kilo afval heeft opgehaald, hebben de Rangers aanvullend nog zo’n 35 vuilniszakken vol afval uit de grachten gevist. Het waren vooral plastic bekers, bierblikjes en flessen wijn. Maar ook grotere dingen zoals een bierfust, posters en stukken hout. Daarnaast vonden de Rangers ook veel hoedjes, vlaggetjes en andere attributen van de Canal Pride. Al het afval is verzameld op de Stadhuisbrug waarna Artist in Residence Janneke Kornet een deel van het afval heeft meegenomen om tijdens de Duurzame Week (15-21 juni 2019) te verwerken tot een kunstwerk. Het overige afval is verzameld op de afvalboot van de gemeente Utrecht.
Samenwerking WWF, Greenjoy en Universiteit Utrecht
Voor deze activiteit is wederom een samenwerking aangegaan met de organisatie Greenjoy. Zij stelden een aantal sloepen ter beschikking aan WWF Utrecht. Greenjoy werkt volgens de missie ‘Duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk maken’ en werkt aan een duurzaam merk. In twee sessies zijn ruim 50 Rangers mee de grachten opgegaan om de plastic soep op te vissen. Daarnaast is WWF Utrecht een samenwerking aangegaan met de Universiteit Utrecht. Terwijl WWF Utrecht de grachten schoon vist, hebben diverse hardlopers het zwerfafval van straat opgeruimd tijdens deze unieke plogging run.
Plastic Wake Up Call
Naast het Plastic Vissen is WWF Utrecht ook gestart met de Plastic Wake Up Call Challenge. Samen met diverse partners wil WWF Utrecht het bewustzijn over plastic vervuiling vergroten en met de Challenge mensen uitdagen om hun plastic verbruik te verminderen. Via de website www.plasticwakeupcall.nl en Instagram (@PlasticWakeUpCall) kan iedereen zijn/haar tips delen en alternatieven voor plasticgebruik vinden.