Michael Christopher Brown / National Geographic Stock / WWF-Canada

Voetafdruktest

Wat verbruik jij? Doe de test en kom er achter wat jouw Ecologische Voetafdruk is!

Doe de test!

Wat is een Ecologische Voetafdruk?

De natuur groeit constant en levert ons allerlei producten zoals hout, gewassen en vis. Hier hebben we hectares aan land en zee voor nodig, want daar kunnen deze producten zich ontwikkelen. Hoeveel hectare een individu, een land, of een bedrijf verbruikt wordt gemeten door de Ecologische Voetafdruk. Deze meting wordt vergeleken met de biocapaciteit van de aarde, dit is hoeveel onze aarde in totaal kan genereren. Niet elke hectare op de wereld brengt hetzelfde op, dus gemiddelde waardes worden gebruikt, die worden ookwel globale hectares (gha) genoemd. De Ecologische Voetafdruk laat zo de invloed van mensen op aarde zien.

We verbruiken te veel

De Global Footprint Network rekent ieder jaar de Ecologische Voetafdruk uit voor verschillende landen. Als we alles eerlijk verdelen zou iedere wereldburger recht hebben op 1.7 gha. Gebaseerd op voorlopige cijfers uit 2019 verbruiken we echter meer. Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol.

Hier komt ook het idee van Earth Overshoot Day vandaan. Dit is de dag waarop we onze jaarvoorraad aan aarde verbruikt hebben als iedereen zou leven als een gemiddelde wereldburger. In 2019 viel die al op 29 juli. De Europese Overshoot Day is de dag waarop we alles verbruikt hebben als iedereen zou leven als een gemiddelde Europeaan. Die viel zelfs al op 10 mei. Met de manier waarop wij leven gebruiken we dus eigenlijk al de bestaande voorraad voor de toekomst.

Behalve dat we op wereldniveau meer consumeren dan er beschikbaar is, is de verdeling ook nog eens ongelijk. Als iedereen zo zou leven als een Amerikaan hebben we 4,8 aardbol nodig terwijl veel Afrikaanse landen op minder dan 1 aardbol zitten.

Global Warming Images / WWF

Waar is de Voetafdruk uit opgebouwd?

De Ecologische Voetafdruk bestaat uit verschillende onderdelen, uitgedrukt in hectares.

  • 1

    Akkerbouw

  • 2

    Veeteelt

  • 3

    Bos

  • 4

    Infrastructuur

  • 5

    Visserij

  • 6

    CO2

    Deze kun je niet in hectares uitdrukken, maar om al de uitgestoten CO2 te neutraliseren moeten we eigenlijk hectares reserveren om bos te planten. En zo kunnen we CO2-uitstoot omrekenen naar hectares bos.

Wat kan jij doen?

Je persoonlijke voetafdruk wordt deels bepaald door hoe jouw land is georganiseerd. Bijvoorbeeld, ons netwerk van elektriciteit, infrastructuur en voedselproductie in Nederland maakt het bijna onmogelijk om binnen de grenzen van één planeet te leven. Toch zijn er nog wel dingen die je kan doen om je eigen voetafdruk te verkleinen! Alle kleine beetjes bij elkaar maken een groot verschil. En hopelijk kan je door veranderingen in jouw gedrag ook anderen inspireren bewuster om te gaan met onze aarde.

Een paar handige tips:

  • Maak minder gebruik van fossiele brandstoffen, door bijvoorbeeld betere isolatie van je huis en minder vliegen.
  • Vlees heeft ook een enorme invloed. Vlees en zuivel geven bijvoorbeeld een grotere voetafdruk dan plantaardige eiwitten.
  • Spullen die we gebruiken hebben veel energie en bouwstoffen nodig. Dus koop minder en recycle meer! 
Ellen Teunissen / WWF

Wat doet WWF-NL zelf eigenlijk?

Als WWF-NL kijken we ook naar onze eigen voetafdruk. Zo werken we in een CO2 neutraal gebouw, hebben we een vegetarische kantine en proberen we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Soms moeten we vliegen naar onze internationale projecten maar we werken met een quotum en compenseren onze uitstoot.