Bossen beschermen
Het behoud van bossen is belangrijk: zonder bos geen leven.
Wat doet WWF om bossen te beschermen?
Het verlies van bos is een enorm probleem. Daarom helpen we het bos een handje in de meest kwetsbare gebieden. We herstellen de bodem en herplanten inheemse bomen. Zo verbinden we losse stukjes bos, en daarmee helpen we bijvoorbeeld de olifant, jaguar en de orang-oetan. Door de verbindingen wordt hun leefgebied veel groter.
WWF wil bosgebieden beschermen, zowel bestaande als herstelde stukken bos. Dit doen we samen met de inheemse en lokale bevolking. Samen met hen leiden we parkwachters op, voorzien we in hulpmiddelen als radioapparatuur en wachtposten en brengen we de gebieden goed in kaart.
Ons doel in 2030
-
50% van alle bossen wereldwijd beschermd of goed beheerd
-
Ontbossing gestopt
-
350 miljoen hectare bos hersteld
Ons groene schild tegen klimaatverandering
Hoe beschermen we bossen precies?
Samen met overheden, andere organisaties, bedrijven en lokale en inheemse gemeenschappen zetten we alles op alles om bossen te herstellen, behouden en beschermen.
Door gebieden te beschermen en deze goed te beheren kan de natuur floreren. Samen met de lokale en inheemse bevolking beheren we beschermde gebieden. We leiden parkwachters op en voorzien in de aanschaf van bijvoorbeeld radioapparatuur en portofoons.
Om de natuur weer een kans te geven herstellen we stukken bos. Dit doen we door inheemse boomsoorten aan te planten, de bodem te herstellen en de gebieden te beschermen. We verbinden losse stukjes bos, zodat de dieren die er leven zich makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen.
Bekijk in deze video hoe we bos herstellen
Samen met lokale boeren in Zuid-Amerika herstellen en beschermen we brede verbindingszones, zodat het leefgebied van de jaguar en zijn prooidieren vergroot wordt. En het werkt: de aantallen nemen weer voorzichtig toe!
We stimuleren verantwoord gebruik van de bossen buiten de beschermde gebieden. Samen met de lokale bevolking ontwikkelen we duurzame productiemethoden voor bosbouw, visserij en producten als paranoten, koffie en rubber, om zo minder bos te hoeven kappen voor landbouw of veeteelt.
Ook strijden we ervoor dat er in Nederland en de EU geen producten meer geïmporteerd worden waarvoor is ontbost. In 2022 werd een historisch akkoord bereikt met de nieuwe EU Bossenwet. Importeurs moeten voortaan aantonen dat hun producten vrij zijn van de vernietiging en aantasting van bossen.
Om natuurbehoud uit te voeren is het heel belangrijk om te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in gebieden zijn.
Het is een grote uitdaging om te strijden tegen ontbossing. Maar als we kunnen voorspellen waar bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen.
WWF ontwikkelde een model dat big data, satellietbeelden en menselijke activiteit verbindt, en zo kan voorspellen waar ontbossing gaat plaatsvinden voor er bomen gekapt worden: Forest Foresight.
Een beschermd bosgebied: TRIDOM
TRIDOM is de afkorting van het grensoverschrijdende regenwoud van Tri-National Dja-Odzala-Minkebe. Het gebied beslaat 178.000 km2, dat is bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken. TRIDOM is verspreid over drie landen – Kameroen, Congo-Brazzaville en Gabon – en omvat elf beschermde gebieden (goed voor 24% van TRIDOM). Het regenwoud heeft een grote biodiversiteit. Zo leeft een van de grootste populaties bosolifanten van het Congobekken in het gebied, en vind je er laaglandgorilla’s en chimpansees.
Bedreiging: ontbossing
De grootste bedreiging voor bossen: ontbossing. Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen.
Bedreiging: bosbranden
Een andere grote bedreiging voor bossen zijn bosbranden. Door ontbossing ontstaan er meer branden en door klimaatverandering zijn ze heftiger en duren ze langer.
Bossen
Bossen zijn onmisbaar: ze leveren voedsel, schoon water, medicijnen én ze beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering.
Lees welke bosgebieden we beschermen en over de dieren die er leven
Gerelateerde artikelen
Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen
Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem
Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).