Paul Nicklen / National Geographic Stock / WWF-Canada

Al duizenden jaren lang leeft de narwal in de koude zeeën rond de Noordpool en is goed aangepast op het leven tussen het zee-ijs. Door de klimaatcrisis en de daarmee gepaarde opwarming van de aarde is het leefgebied van dit dier aan het veranderen. De narwal heeft het moeilijk om zich zo snel aan te passen en komt daardoor nieuwe problemen tegen.

Lees het artikel op deze pagina

De mysterieuze narwal

Vandaag leer je over de narwal. De narwal is om verschillende redenen bijzonder.
Kijk maar eens naar zijn uiterlijk: het lijkt wel op een kruising tussen een walvis en een eenhoorn.

Een slagtand
Narwals behoren tot een walvissoort. Ze zien eruit als een vis met een staart over-dwars maar zijn zoogdieren die boven water ademen. De hoorn op zijn kop is eigenlijk een superlange slagtand. De slagtand kan wel drie meter lang worden en zit vol met voelsensoren en miljoenen zenuwen. Wetenschappers weten niet zeker waar de slagtand voor is, maar vermoeden wel dat ze het gebruiken tijdens het jagen.

Onder het ijs
Narwals zijn typische Noordpooldieren die afhankelijk zijn van zee-ijs. Ze wonen in ijskoude wateren in de buurt van landen zoals Canada, Groenland, Noorwegen en Rusland. Tijdens de lange winters hangen ze rond onder het zee-ijs. Aan de randen en onder het ijs bevinden zich de meeste vissen, garnalen en andere voedsel van narwalvissen. Maar het zee-ijs dient ook ter bescherming, want daar kunnen ze zich verstoppen voor orka’s en ijsberen die op de narwals jagen. Doordat narwals geen rugvin hebben kunnen ze makkelijker onder het ijs doorzwemmen dan bijvoorbeeld de orka, die wel een grote vin op zijn rug heeft.

Problemen
Helaas zijn er ook minder leuke weetjes over de narwal. De narwal heeft het moeilijk door de verandering van het klimaat. De aarde warmt op. Hierdoor smelt het ijs en verandert de stroming van het water. Het smelten van het ijs brengt nog een probleem met zich mee: er is meer ruimte voor schepen. Meer schepen betekent meer geluid en dat verstoort de communicatie tussen de narwallen en het vinden van de weg. Er is daardoor ook meer kans op botsingen met de schepen.
Oliebedrijven kunnen de olie en gas makkelijker uit de grond halen omdat het ijs op veel plekken is gesmolten. Maar boringen in de grond om bij de olie en gassen te komen heel erg gevaarlijk zijn in deze gebieden. Ook is geen techniek om olievervuiling op te ruimen waardoor boren zorgt voor milieuvervuiling in de gebieden waar de narwal woont.

Bescherming
De narwal moet beschermd worden. Dat is niet alleen goed voor de narwal zelf, maar ook voor de mens. Narwallen houden de natuur in balans. Door te jagen op vissen en door diep te duiken, brengen ze belangrijke voedingsstoffen voor andere dieren naar boven. Gelukkig wordt er al veel gedaan om de narwal te beschermen. Zo worden er afspraken gemaakt met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld over duurzaam jagen. Op deze manier kan de lokale bevolking de narwal als voedsel gebruiken, maar blijven er ook nog genoeg in leven. Ook worden er afspraken gemaakt met de overheden om de boten andere routes te laten varen. Hierdoor wordt het geluid in de zee minder en wordt de narwal niet gestoord.