Hoe toerisme voor natuurbescherming kan zorgen

© Martin Harvey / WWF

Door donateurs mee te nemen op projectbezoek creëren we meer bewustzijn. Ze zien met eigen ogen waaraan hun donatie heeft bijgedragen. Hierdoor voelen zij zich sterker betrokken bij ons werk. En dit heeft weer als gevolg dat ze hun kennis en passie over deze projecten verspreiden en actief meehelpen met verdere fondsenwerving. Zo vervullen zij een belangrijke ambassadeursrol voor WWF.

Daarnaast is toerisme een belangrijke inkomstenbron en stimulans voor lokale gemeenschappen om natuur te beschermen en herstellen. Helaas komt het vaak voor dat de inkomsten hieruit niet naar de lokale bevolking gaat. Met de WWF-reizen pakken we dat anders aan. WWF en haar reispartners zorgen ervoor dat de inkomsten uit toerisme zo veel mogelijk naar natuurbescherming, de lokale bevolking en ondernemers gaat. Daarnaast betalen donateurs hun eigen reis- en verblijfkosten.

Succesverhaal

bizon met kleintje tussen struiken © Tomas Hulik

Terugkeer van de bizon

WWF-NL steunt het Roemeense WeWilder. Dit project brengt duurzame ontwikkeling van lokale gemeenschappen samen met natuurbescherming. WWF zorgde voor een herintroductie van de Europese bizon in het Roemeense Tarcu-gebergte. 

Samen met lokale mensen kunnen toeristen nu door het gebied wandelen op zoek naar sporen van de bizon. Ook kun je overnachten in een ecologische hut en zijn er andere natuurworkshops. Er is een alternatieve inkomstenbron voor lokale gemeenschappen ontstaan. Natuurbehoud is nu ook voor hen belangrijk en zo zijn ze ambassadeurs van ons werk. 

Aanbevolen voor jou

naturepl.com / Tony Heald / WWF
Do's and don'ts voor een happy holiday
Do's and don'ts voor een happy holiday
Duurzame zonnebrand
Duurzame zonnebrand