Andre Dib / WWF-Brasil
LokaleBevolking

Strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone

De Braziliaanse deelstaat Amazonas heeft een oppervlakte van tien keer Nederland en is heel zwaar getroffen door corona.

De Braziliaanse deelstaat Amazonas is heel zwaar getroffen door corona. Met een oppervlakte van tien keer Nederland is het de grootste deelstaat van Brazilië. Alleen de stad Manaus heeft een ziekenhuis en een intensive care. De zorg is dan ook volledig ingestort in de Amazonestad, voor de tweede keer sinds het begin van de pandemie. WWF-Brazilië heeft afgelopen jaar de krachten gebundeld met lokale partners om vooral de vaak kwetsbare inheemse gemeenschappen in het verre binnenland te helpen.

Het Braziliaanse Amazonegebied staat onder druk

Strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone

Barra de Sâo Manoel ligt aan de rivier de Tapajos, op zo’n 450 kilometer van Manaus. De gemeenschap die hier leeft heeft pakketten met eerste levensbehoeften ontvangen. Door de pandemie lopen veel lokale gemeenschappen in de Amazone hun inkomsten mis. Daarbij werden veel mensen ziek door covid-19. Dit maakt het leven erg zwaar voor de gemeenschap. Zo ook voor Maria da Glória Paiun Manduruka. Zij en haar acht gezinsleden werden bijna allemaal op dezelfde dag ziek door het virus. “Ik voelde me heel slecht en ik kon helemaal niets. Drie nachten lang bracht ik door in mijn hangmat, met veel pijn in mijn lijf. Niemand kon een hap eten binnenhouden.” Voor Maria en haar familie kwamen de hulpgoederen precies op tijd.

© Andre Dib / WWF-Brasil

Geïsoleerd

Volgens Henrique Santiago Alberto Carlos van WWF-Brazilië is de levering van levensmiddelen en hygiëneproducten voor gemeenschappen langs de rivier de Tapajos ook bedoeld om de kans op besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Sinds december 2020 is in de regio meer dan 170 ton voedsel en hygiëneproducten uitgedeeld aan ruim 7.000 families. Deze steun is onderdeel van de Alliantie voor de Duurzame Ontwikkeling van de Zuidelijke Amazones, een samenwerking van milieu- en maatschappelijke organisaties in de Amazone van Brazilië. De etnische groepen die hier leven zijn normaal gesproken afhankelijk van dit gebied voor voedsel, grondstoffen en water. Zo’n zestig gemeenschappen leven volledig geïsoleerd van de buitenwereld.

Landroof

De Amazone is het meest biodiverse gebied ter wereld. Ongeveer 30% van alle plant- en diersoorten wereldwijd komt voor in deze regio. De 7.000 kilometer lange Amazonerivier bevat het grootste aantal soorten zoetwatervissen ter wereld. Maar, het is ook het gebied waar de meeste ontbossing plaatsvindt: alleen al in 2020 circa 2 miljoen hectare (de helft van Nederland), vooral in Brazilië. In de deelstaat Amazonas wordt er vooral in het zuiden grootschalig ontbost. In 2020 vond 90% van de ontbossing in het zuidelijke deel van de deelstaat plaats en 70% van de bosbranden.

De lokale bevolking ziet hun leefgebied ook verkleinen door landroof; een proces waarbij de overheid stukken land verkoopt voor de mijnbouw, landbouw en veeteelt. WWF lobbyt hier voor de erkenning van de rechten van de lokale bevolking, die hier al generaties lang wonen.

© WWF-Brasil

Duurzame productiemethoden

Daarnaast steunt WWF duurzaam gebruik van de bossen buiten de beschermde gebieden. Dit doen we door samen met de lokale bevolking duurzame productiemethoden voor bosbouw, visserij en producten zoals paranoten, rubber, copaiba-olie en koffie te ontwikkelen, om zo minder bos te hoeven kappen voor landbouw of veeteelt.

Zo volgde Maria da Glória Paiun Manduruka al cursussen op het gebied van duurzaam toerisme en duurzame verbouwing van paranoten. Door het bevorderen van een duurzame economie zag de lokale bevolking hun inkomen stijgen, maar de pandemie gooide roet in het eten voor velen. Ook de 65-jarige Antônio Januário de Morais zag zijn inkomsten dalen tot een dieptepunt. Samen met zijn vrouw verkoopt hij cassavemeel. “Ik heb nog steeds de kracht om te werken, maar de opbrengsten zijn matig.” Ook werd zijn dochter ziek. “Maar ik blijf vechten en hoop dat de situatie snel zal verbeteren.”

WWF werkt in de Amazone samen met lokale partners en gemeenschappen om ontbossing tegen te gaan en de natuur te beschermen. Lees hier meer over ons werk in de Amazone.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).

Samenwerken met lokale bevolking

Nauw en respectvol samenwerken met lokale en inheemse bevolking en ervoor zorgen dat zij profiteren van onze inspanningen voor natuurbehoud is een kernprincipe van ons werk. Hoewel dit uitdagingen meebrengt, vinden wij deze samenwerking van vitaal belang. 

Ontdek meer verhalen