In de voetsporen van de Baka
Voor de reis van Yaounde naar Pondo Bai in Nationaal Park Boumba Bek (Kameroen) moet je niet bang uitgevallen zijn: het kost twee volle dagen (over onverharde wegen) om het park te bereiken. Wanneer we eindelijk aan onze wandeling door de jungle kunnen beginnen, is het pikdonker. We steken de duistere Bek-rivier over in een handgemaakte kano, de schipper stuurt hem moeiteloos over de stroomversnellingen. Ik probeer niet te denken aan de vele Nijlkrokodillen, die deze rivier hun thuis noemen.
Pondo Bai
Aan de andere kant van de rivier verwelkomt de WWF-teamleider - een jonge vrouw genaamd Darline - me in het onderzoeksstation van Pondo Bai. Dit kamp werd opgericht als reactie op de snel afnemende aantallen olifanten in het park. Dankzij de steun van een aantal Nederlanders, die deelnamen aan een WWF-NL crowdfunding-evenement, kon het lokale team actie ondernemen en een permanente basis in het park realiseren. Sinds drie jaar patrouilleert een team van ecoguards, WWF-medewerkers, lokale gemeenschapsleden en inheemse Baka-mensen in het park en verzamelen ze gegevens over dieren in het wild.
Boumba Bek: thuis van buitengewone wilde dieren
De volgende ochtend gaan we op pad om wilde dieren te volgen. Niets is echt te vergelijken met de sensatie van het volgen van westelijke laaglandgorilla's, bosolifanten, luipaarden en nog veel meer, in een van de rijkste regenwouden in Afrika.
Terwijl we ons een weg banen door het bos, zien we bosbuffels, rode riviervarkens, verschillende soorten apen, behendige mangabeys, zwart-witte colobussen, duikers en vele andere dieren. Ik blijf dicht bij onze Baka-gids...
De Baka
De Baka zijn inheemse mensen die in het tropische woud van het Congobekken leven. Zij zijn de ware wetenschappers van deze bossen. Ze kennen deze bossen beter dan wie ook: ze kunnen dieren herkennen aan het kleinste geluid en weten precies waar dieren reizen en wanneer, en waar ze olifanten, chimpansees, apen en gorilla's kunnen vinden. De Baka zijn uitstekende beheerders van deze bossen en WWF zet zich in om met hen samen te werken voor betere instandhoudingsresultaten.
Bosolifanten
Tijdens onze vijf dagen in het bos, zien we geen olifanten. In slechts vier jaar tijd - tussen 2011 en 2015 - verloor Boumba Bek 90% van zijn olifanten door stroperij, er zijn er nu slechts honderd over. Afrikaanse bosolifanten hebben een extreem laag geboortecijfer. Zelfs onder de beste omstandigheden zal het tientallen jaren duren voordat we hun aantal zien toenemen. In combinatie met hun notoir verlegen karakter, is het moeilijk te voorspellen hoe lang het zal duren voordat we ze weer in Boumba Bek zien rondlopen.
Maar er is hoop
Hoewel het aantal olifanten nog geen tekenen van groei vertoont, stemmen de gesprekken met Darline en haar team me hoopvol. Dit soort samenwerkingen tussen lokale gemeenschappen, zoals in Pondo Bai, zijn cruciaal voor het beschermen van de laatst overgebleven wildernissen.
En zoals onze Baka-gids het mooi zegt: “We gaan naar het bos om voor de dieren te zorgen, zodat onze kinderen ze ook kunnen zien.”
Dieren in het gebied
In het gebied leven dieren zoals de gorilla's, Brazza apen en boszwijnen. Door cameravallen staan ze hier op video.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).