Sabine Bos
21 september 2019

Eerste WWF-Sea Swim levert € 147.380 op tegen plasticvervuiling in de oceanen

Onder luid gejuich hebben vanmiddag 590 geoefende en minder geoefende zwemmers de Noordzee bedwongen om geld in te zamelen tegen plasticvervuiling. Voor deze eerste WWF-Sea Swim werd 0,5 of 1 kilometer gezwommen en hebben de deelnemers maar liefst 147.380 euro ingezameld! De deelnemers hebben daarmee niet alleen sportief een enorme prestatie geleverd, maar ook voor de natuur. 

Bekijk de beelden!

Het ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar projecten van het Wereld Natuur Fonds om plastic in de Koraaldriehoek bij Indonesië tegen te gaan. Per uur belanden wereldwijd zo’n tien olympische zwembaden vol plastic in zee. De vervuiling kost jaarlijks miljoenen zeedieren het leven en komt als microplastics in ons eten, drinken en in de lucht.

Bewustwording creëren

Vincent Kneefel, oceaanexpert van WWF: ’’Het grootse zoogdier van de wereld, de walvishaai, sterft al van het eten van één enkel plastic tasje. Dat moet voorkomen worden. Daarom hebben we deze dag georganiseerd om geld op te halen en bewustwording te creëren.” Sharon Pieksma, Miss Nederland 2019: ”Om het plasticgebruik meer onder de aandacht te brengen, heb ik heel bewust gekozen om mee te doen aan Miss Nederlandverkiezing.” Samen met de Surfrider Foundation heeft Pieksma vandaag een beach clean-up gedaan. Ze hebben binnen één uur op het strand meer dan 60 kilo plastic afval bij elkaar gesprokkeld. Een deel van het gevonden plastic laat Pieksma verwerken in haar jurk voor de aankomende Miss Universe-verkiezing. Op deze manier vraagt ze wereldwijd aandacht voor de plasticvervuiling.


Plasticvrije zee

Met het ingezamelde geld gaat WWF aan de slag om te voorkomen dat wegwerpplastic bij de Koraaldriehoek in zee belandt. Zo is het doel om de vijf grote steden in deze regio (Manado, Labuan Bajo, Davao, Phu Quoc en Hong Kong) plasticvrij te maken. Want hoewel de onderwaterwereld in de Koraaldriehoek adembenemend mooi is, zijn de landen verantwoordelijk voor de helft van de plasticvervuiling in zee. Ook gaat het WWF lokale ondernemers helpen alternatieven voor plastic te vinden en ze helpen beter te recyclen zodat plastic voortaan uit de natuur blijft.

Lees meer over plastic in de oceanen en wat WWF doet op freethesea.nl!

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).