Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona
Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona
Afgelopen jaar zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
WWF waarschuwt dan ook dat dit slechts een pauze is in de stroperijdruk op neushoorns die, met name in het Kruger Park, onveranderlijk hoog blijft. In de afgelopen 10 jaar is 70 procent van het aantal neushoorns in Kruger verloren gegaan, door een combinatie van ernstige droogte en stroperij.
De situatie had nog veel erger kunnen zijn zonder de inzet en het harde werk van rangers en handhavende instanties in de parken om stroperij te voorkomen en op te sporen en de wildlife criminelen in het veld te vervolgen en voor het gerecht te brengen.
Corruptie aanpakken
Dr. Jo Shaw van WWF in Zuid-Afrika: “Om het stropen van neushoorns te stoppen, moeten we de factoren aanpakken die maken dat de syndicaten die achter de handel in wilde dieren zitten kunnen opereren. We moeten ervoor zorgen dat rangers en handhavers de vaardigheden, uitrusting, gereedschappen en middelen krijgen om op een geïntegreerde manier deze illegale handel te bestrijden. We moeten af van de corruptie en de corrupte ambtenaren die alles wat we doen om de illegale handel te breken, onderuit halen. Tegelijkertijd moeten we de factoren aanpakken waarvan bekend is dat ze crimineel gedrag op lokaal niveau aanjagen, zoals gebrek aan kansen, grote ongelijkheid en afbrokkelende sociale normen en waarden."
Neushoornstroperij lucratief
In Zuid-Afrika leven verreweg de meeste neushoorns van het Afrikaanse continent, zo’n 80 procent. In totaal zijn er nog 18.000 witte en 5600 zwarte neushoorns in Afrika, die alle worden bedreigd door stroperij voor de illegale handel naar Azië. De hoorn wordt daar verwerkt in traditionele geneesmiddelen of tot statusverhogende prullaria waar men heel veel geld voor over heeft. De illegale handel in neushoornhoorns is dan ook een zeer lucratieve en hardnekkige business.
Gerelateerde artikelen
Les 104: van dino's naar toekomstdieren
Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd
Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald
Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika
Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).