02 mei 2020

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.

De waarde van tonijn werd nog eens extra benadrukt door de toegenomen vraag tijdens de huidige pandemie. De verkoop van vis in blik, waarvan tenminste 50% bestaat uit ingeblikte tonijn, is namelijk flink gestegen zodra verschillende consumenten aan het hamsteren zijn geslagen en hun blik hebben gericht op producten met een lange houdbaarheidsdatum.

 

Tonijn belangrijk voor mens en zee

Binnen de kustgemeenschappen zijn tonijnvisserijen enorm belangrijk aangezien deze mensen erop vertrouwen hier altijd een voedselbron aan te hebben. Ook vormen ze een pilaar voor de lokale economieën. Dit komt doordat gezonde tonijnpopulaties ook een rol spelen in de complexe ecosystemen in de zee en ze een cruciale bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en het behoud van de oceaan.

Tonijn in de gevarenzone

Wereldwijd bevindt 65% van de tonijnvoorraad zich op een gezond niveau van bevissing. 17,5% van de tonijnsoorten is overbevist en 17,5% bevindt zich op een gemiddeld niveau waarvan de exacte voorraadstatus niet helemaal duidelijk is. De vangst van tonijn is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijn is erg populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. De blauwvintonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn zijn overbeviste tonijnsoorten en vormen 15% van de totale tonijnvangst. Zelfs vóór de uitbraak van het coronavirus was de gezondheid van deze tonijnsoorten al in gevaar. Doordat de vraag naar ingeblikte vis is toegenomen, dreigt de gestreepte tonijn ook richting de categorie ‘overbeviste tonijnsoort’ te worden geduwd. Daarnaast is ook de vangst van de geelvintonijn aanzienlijk gestegen. Het lot van deze tonijnsoort is verbonden met het lot van de gestreepte tonijn. Jonge geelvintonijnen worden voornamelijk gevangen als bijvangst in de gebieden waar men vist naar gestreepte tonijnen. Deze bijvangst zorgt ervoor dat het herstellen van jarenlange overbevissing van deze soort enorm wordt vertraagd.

’s Werelds grootste eiwitbron uit de oceaan

Bedreigingen voor tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, moeten niet worden onderschat. Het is ’s werelds grootste eiwitbron afkomstig uit de oceaan en met meer dan drie miljard mensen die afhankelijk zijn van de oceaan, ook meteen de belangrijkste. Sommige tonijnsoorten behoren tot de toproofdieren en dragen door enkel hun bestaan al bij aan de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze dieren helpen om de ecosystemen in de zee vorm te geven. Dit doen ze door middel van hun dieet, migratie en zelfs hun ontlasting.

Beter beschermen

Aangezien tonijnen een belangrijke en onvervangbare waarde met zich meedragen, zowel economisch als sociaal, herhaalt WWF juist op deze bijzondere dag de oproep om tonijnen en hun leefgebieden beter te beschermen door overbevissing te voorkomen en alleen op duurzame wijze tonijn te vissen Dit is essentieel om de tonijn als bron van zowel voedsel als inkomsten te kunnen behouden en ze tegelijkertijd hun fundamentele rol te laten spelen bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn. De illegale tonijnhandel is 12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).