Michel Gunther / WWF
22 september 2015

Babyboom neushoorns in India door verhuizing

Goed nieuws op World Rhino Day: het verhuizen van Indische neushoorns naar een groter leefgebied in India heeft geleid tot een ware babyboom. In Manas National Park zijn sinds 2012 13 kalfjes geboren, dankzij de herintroductie van neushoorns uit andere beschermde gebieden. Tijdens de onrust in de jaren negentig waren neushoorns in Manas nog uitgeroeid.

Door het verplaatsen van dieren van het ene naar het andere park kunnen er meer populaties ontstaan. De meeste neushoorns in India leven in Kaziranga National Park. Een kleiner aantal zit in het Pobitorareservaat. De spreiding naar Manas verhoogt hun veiligheid, verkleint het risico dat ze door een besmettelijk ziekte doodgaan en vergroot de kansen op nageslacht. Door de 13 kalfjes leven er nu 32 neushoorns in Assam, de deelstaat waar Manas National Park in ligt. Het Wereld Natuur Fonds is nauw betrokken bij de verhuizingen, ook wel translocaties genoemd.

Neushoornkalf

Het jongste kalf werd geboren op 1 augustus. Moeder Mainao werd ooit ernstig gewond gevonden. Na een rehabilitatieprogramma van de overheid verhuisde ze naar Manas. Zij kreeg al eerder een kalf, in juni 2013. Ganga, een andere gerehabiliteerde neushoorn die in 2006 werd vrijgelaten in Manas, werd sindsdien ook al 2 keer moeder, in april 2013 en in juni 2015. In beide gevallen is de vader vermoedelijk een mannetje dat ook naar Manas is verplaatst.

Stroperij

Tussen 2008 en 2012 zijn er 18 neushoorns verhuisd naar Manas. De babyboom laat zien dat de neushoorns zich zo veilig voelen dat ze zich wagen aan nageslacht. Manas National Park heeft hulp gekregen om de neushoorns beter te kunnen beschermen tegen stroperij. Toch blijft stroperij een van de grootste bedreigingen. In de afgelopen 10 jaar zijn 8 neushoorns gedood in het park. WWF werkt samen met de autoriteiten aan training en uitrusting van rangers en het monitoren van neushoorns om stroperij en verlies van leefgebied te bestrijden.

Gerelateerde artikelen

Les 104: van dino's naar toekomstdieren

Kinderen leren leren hoe plant- en diersoorten zich door de jaren heen hebben aangepast aan hun veranderende omgeving.
Meer info
Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).